Tuesday, July 7, 2015

Clafoutis cu cirese



Zilele trecute sotul meu a ajutat niste prieteni ce se mutau in casa noua. Dupa o dupa-masa lunga s-a intors acasa cu o galeata plina cu cirese proaspat culese din noua gradina. The yumm!! 
Nu imi amintesc sa mi se fi intamplat vreodata sa am la dispozitie mai multe cirese decat poate stomacul meu duce :) Dar de data asta o asa mare galeata plina cu fructe ne-a facut knock-out pe toti. Asa ca vrand-nevrand, ca sa nu apuce dragutele-grasutele sa se strice, a fost musai sa le folosesc intr-un desert. Cum nu mai facusem niciodata clafoutis cu cirese (ca nu m-a indurat niciodata sa "stric" bunatate de fructe proapsete in prajituri), am decis ca acum e momentul lui.

No bun, si acum cauta reteta. Pai unde sa caut? La francezi, nu? Intai de toate, am cautat pe site-ul lui Tartelette fiindca imi place mie mult de ea, insa aici am gasit o varianta fara gluten, aviz amatorilor (Andre, este pe faza? ); asa ca am continuat cu alte frantuzoaice dragute si am ajuns pe site-ul lui Aran de unde am luat reteta.


Ce sa va mai spun, mare lucru nu e de capul retetei de fata. Cum spunea cineva, e vorba de un aluat de clatite, turnat peste niste fructe si numit apoi frumos si melodios frantuzesc. Si un copil poate pregati prajitura, la noi junioara a fost bucatar principal. Partea mai dificila e cu scosul samburilor de cirese, insa tot pe net am citit ca in mod traditional fructele se lasa intregi la copt, samburii dand o aroma aparte. Eu nu am vrut totusi sa risc smaltul dintilor nostri, asa ca mi-am pus degetele la bataie (apoi vreo 2 zile am avut unghii innegrite, musai musai sa imi cumpar ceva ustensila smecherea de scos samburi)




Ingrediente:
  • 4 oua
  • 175 g zahar
  • optional, 1 lingura extras de vanilie (eu nu am avut)
  • 175 ml lapte 
  • 200 ml smantana lichida cu minim 30% grasime (daca nu aveti, puteti folosi tot lapte gras)
  • 135 g faina
  • 400 - 500 g cirese
Mod de pregatire:
  • Pornim cuptorul, la 175 grade Celsius.
  • Batem ouale intr-un bol. Adaugam zaharul si mixam pana se dizolva. Adaugam apoi vanilia, laptele si smantana; omogenizam. Asezam faina intr-un al doilea bol si deasupra ei turnam treptat crema de lapte si oua, amestecand mereu pentru a evita cocoloasele. 
  • Intr-o forma unsa cu unt asezam ciresele si deasupra lor turnam aluatul.
  • Dam la cuptor, la grade, timp de 40-54 minute, pana ce se rumeneste usor.
  • Servim prajitura calduta sau rece, presarata cu zahar pudra sau cu smantana, dupa plac.

Concluzia alor mei a fost ca e foarte buna si merita sa sacrificam niste fructe proaspete si oachese pentru ea.
Pofta buna!


No comments:

Post a Comment