Monday, June 15, 2009

Ardei umpluti cu ton si mozzarella

Zilele trecute am probat aceasta reteta, noua pentru noi. M-a atras combinatia ingredientelor si, cum eu sunt mare fan peste, am zis ca o incerc. Concluzia: mie mi-a placut foarte mult, lui Cipri nu chiar atat de mult (dar asta era de asteptat, fiindca lui nu prea ii place tonul in conserva...).
Oricum, daca va place pestele, daca va plac ardeii copti, eu spun ca merita sa ii dati o sansa acestei mancarici. Poate va conving cu poze :)Ingrediente:
  • 3 ardei mari (sau 4 ardei mai mici)
  • 350 g ton in ulei (2 conserve)
  • 2 oua
  • 125 g mozzarella
  • 3-4 felii de paine
  • 2 catei de usturoi
  • 100 ml vin alb
  • 10 frunze de busuioc proaspat
  • o lingura de migdale (fulgi sau tocate) / sau seminte de pin
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper

Mod de preparare:

Scurgem tonul de ulei si il maruntim. Intr-un bol amestecam tonul, ouale, miezul de paine sfaramat, usturoiul pisat si busuiocul tocat marunt.
Scurgem mozzarella de zeama, o tocam marunt si o adaugam compozitiei de peste.

Intr-o tigaie, fara grasime, prajim scurt migdalele, cat sa capete culoare. Le adaugam peste crema de peste. Condimentam cu sare si piper.Spalam ardeii, ii uscam. Taiem cate un capac fiecarui ardei, astfel incat coditele sa ramana intacte. Ii curatam pe interior de seminte si nervurile albe.Umplem ardeii cu compozitia de peste. Intr-un vas turnam uleiul, vinul si asezam ardeii umpluti. Dam la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 50-60 de minute (pana ardeii se innmoaie vizibil).
Am presarat deasupra cativa fulgi de migdale. I-am servit calzi, la pranz. Si la cina am mancat resturile reci, langa o salata de rosii. Mie mi-au placut in orice varianta.

Sper sa va placa si voua. Pofta buna!

Reteta este luata de aici.

Friday, June 12, 2009

Prajitura cu cirese

Astazi va pezint o reteta extra-super-mega rapida, pe care am invatat-o de la bunica mea.
MARE ATENTIE: e atat de delicioasa, incat se consuma mai repede decat se face!!! :)

Ingrediente:

  • 2 oua
  • 12 linguri de ulei
  • 120 ml lapte
  • o lingurita praf de copt
  • 230-250 g zahar (in functie de preferinta voastra)
  • 300 g faina
  • un varf de cutit scortisoara
  • aproximativ 600 g cirese

Mod de preparare:

Mixam bine ouale, laptele, uleiul, zaharul si praful de copt. Apoi adaugam faina si mixam pana aluatul devine omogen. Daca este prea tare, il putem inmuia cu inca o lingura de lapte. Ar trebui sa ajungem la consistenta asta...Pregatim ciresele: le spalam, scoatem samburii si le injumatatim.

Ungem o tava cu unt si o pudram cu faina. Sau puteti face ca mine: doar am tapetat-o cu hartie de copt. Turnam aluatul in tava, asezam ciresele deasupra, apoi presaram praful de scortisoara. Eu am folosit o tava de 22 x 32 cm. Am copt prajitura in cuptorul preincalzit, la 175 de grade, aproximativ 35 de minute. Daca e rumenita frumos si trece testul scobitoarei, inseamna ca e coapta.

O lasam sa se raceasca, o pudram cu zahar pudra si o devoram!

Mama ne-a facut diverse variante: cu prune, cu piersici, cu caise (atat proaspete, cat si din compot). Acum eu am incercat cu cirese. Mereu s-a topit cat ai zice peste. Scortisoara ii da o aroma discreta, dar deosebita. Daca folositi fructe mai acre, puteti presara deasupra lor, pe langa scortisoara, inca o lingura de zahar.

Ce sa va mai spun... Pofta buna! Bucatica asta am salvat-o pentru voi...

Wednesday, June 10, 2009

"Bucataria lui Radu"

Fiindca nevasta-mea e activa la scris retete eu doar va urez vizionare placuta!
Mai treceti pe la noi :)
Hai nu va sfiiti si cereti reteta! (daca va face cu ochiul vreo poza)


... acum intervin eu, ca-s mai vorbareata :) . Voi scrie ce reprezinta fiecare calup cu fotografii.

Calup 1:

  • a. Cheesecake;
  • b. Tarta cu branza de vaci si zmeura;
  • c. Tort cu branza de vaci si zmeura;
  • d. Tort cu branza de vaci si afine.

Calup 2:

  • a. Tiramisu;
  • b. Gogosele cu scortisoara, nuca si unt;
  • c. Prajitura Fanta (cu branza de vaci) + Prajitura Tavalita (cu nuca de cocos si sos de ciocolata);
  • d. Felie din Tarta cu branza de vaci si zmeura.

Calup 3:

  • a. Cornulete cu crenvusti;
  • b. Branzoici rapide;
  • c. Prajitura cu branza de vaci:
  • d. Sectiune din prajitura de mai sus.

Calup 4:

  • a. Frigarui de pui cu legume;
  • b. Covrigi cu susan;
  • c. Cornulete cu crenvusti (aceleasi ce apar si mai sus);
  • d. Pulpe de pui si cartofi la cuptor.

Calup 5:

  • a. Salata de vara;
  • b. Maki-Sushi;
  • c. Pui si legume chinezesti cu taitei de orez;
  • d. Tarta cu ciuperci si carne.

Sper ca acum sa fie simplu: daca doriti vreuna dintre retetele mancarurilor de mai sus, e de-ajuns sa lasati un comentariu in care precizati ce anume va intereseaza. Vom incerca sa fim cat mai prompti (adica eu :) ). Va predau legatura...



Tuesday, June 9, 2009

Tarta cu zmeura si ciocolata

A fost 1 Iunie! ... saptamana trecuta, e drept. Dar nu am trecut cu vederea evenimentul; doar nu am apucat sa scriu pe blog despre asta. Recuperez acum:
Am ales sa fac baietilor o tarta simpla cu fructe, fara crema, care a iesit surprinzator de buna. Asa ca, daca in copilarie va placea sa mancati biscuiti cu gem si biscuiti cu ciocolata, va invit sa urmariti reteta de fata. O combinatie mmmmm! de gusturi, foarte potrivita alaturi de un pahar cu lapte...

* Timp de executie: 1½ ora
* 8 - 10 portii

Ingrediente pentru aluat:
  • 210 g faina
  • 110 g unt nesarat
  • un varf de cutit sare
  • 50 g zahar tos
  • 1 ou, batut

Ingrediente pentru umplutura:

  • 100 g ciocolata amaruie
  • 350 g zmeura
  • 100 - 150 g zahar tos (eu am pus 150 g si ni s-a parut prea dulce)
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 2 linguri apa
Mod de preparare:

Aluatul l-am pregatit exact ca si aici.

Dupa ce s-a racit bine aluatul-biscuite, am topit ciocolata amaruie si apoi, folosind o pensula, am uns aluatul cu intreaga cantitate de ciocolata.
Intr-un bol amestecam amidonul cu apa. Intr-o craticioara amestecam jumatate din cantitatea de zmeura cu zaharul. Adaugam apoi compozitia de amidon.
Punem craticioara pe foc, amestecand incontinuu. Cand incepe sa fiarba, mai lasam pe foc aproximativ 1 minut, pana ce capata consistenta unei creme groase. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Dupa ce umplutura aceasta s-a racit, adaugam restul de zmeura proaspata si amestecam usor, asa incat fructele sa ramana cat de cat intregi. Acum putem turna umplutura peste blatul pictat cu ciocolata.

Lasam tarta in frigider cel putin o jumatate de ora. Apoi servim.

Pofta buna!

Friday, June 5, 2009

Supa crema de legume

Deci, da, iarna nu-i ca vara, cum bine spunea un clasic in viata! Iar vara nu are numai zile calde si insorite...
Cum la noi ploua de cateva zile, am facut repede repede o supa semi-crema de legume, ceea ce in limbaj de specialitate se numeste "comfort food" - adica papa buna, facuta mai degraba pentru suflet si pentru starea de bine (desi nu e deloc de ignorat faptul ca papica de fata e si foarte sanatoasa pentru trup).
* Timp de preparare: 60 minute
* 5-6 portii
Ingrediente:
  • 300 g morcov
  • 200 g telina
  • 250 g pastarnac
  • 3 cartofi potriviti
  • o legatura de patrunjel verde
  • 100 ml lapte
  • 100 ml smantana
  • sare, piper
  • 2 lingurite ulei (facultativ)
  • 2 l apa/ supa (se poate folosi concentrat pentru supa)

Mod de preparare:

Se curata toate legumele, se taie bucati potrivite (cam cum se taie cartofii pentru piure).

Pas facultativ: se caleste zarzavatul in ulei incins, pret de 2 minute (de obicei eu sar acest pas, si fierb direct legumele). Apoi se adauga cartofii si supa. Lasam la foc mic aproximativ 30 de minute, pana ce legumele sunt fierte bine. Lasam 5-10 minute sa se raceasca.

Strecuram supa, iar legumele le pisam cu mixerul pana la consistenta dorita (noua ne place sa ramana cateva bucatele de legume intregi). Amestecam piureul obtinut cu supa strecurata, adaugam lapte, condimente si punem din nou la fiert la foc mic, pentru 5 minute.

Apoi tragem oala de pe foc, adaugam smantana si patrunjelul spalat si tocat marunt. Amestecam.

Servim calda, cu crutoane de paine sau felii de paine prajita.

In functie de cat de dietetica o doriti, puteti renunta la faza de calire a legumelor in ulei, la smantana (inlocuind-o cu lapte), respectiv la crutoane. Pofta buna!

Tuesday, June 2, 2009

Tarta cu rucola


Dupa cum am mai marturisit si in alte dati, suntem niste pofticiosi! Unii poftim la dulce, altii la sarat... eh, noi sa fim sanatosi!
De data asta am poftit la tarta cu rucola a Mayei si trebuie sa va spun ca a iesit buna, buna, dupa cum "promiteau" fotografiile vazute. Multumim pentru idee!
Nu am modificat nimic la reteta originala. Iata:

Ingrediente pentru aluat:
  • 300 g faina
  • 150 g unt, la temperatura camerei
  • 50 g cascaval picant ras(Bergkäse, daca aveti, daca nu, puteti pune cascaval normal, un ardei iute tocat marunt si piper)
  • 1 ou
  • 25 ml smantana lichida (15% grasime)
  • sare
  • rozmarin si cimbru, uscate

Ingrediente pentru umplutura:

  • 125 g rucola
  • 200 g sunca
  • 4 cepe verzi
  • 3 oua
  • 180 ml smantana lichida (15% grasime)
  • 100 g cascaval sau branza
  • sare, piper
  • ulei de masline
Mod de preparare:

Mai intai pregatiti aluatul. Frecati untul cu cascavalul si faina. Adaugati apoi oul, smantana si condimentele, framantand in continuu, pana ce puteti face o bila din aluat. Infoliati bila obtinuta si o puneti la frigider, pentru 30 de minute.
Dupa acest timp, scoateti aluatul din frigider, il asezati intre doua coli de hartie pentru copt si, cu sucitorul, intindeti o foaie putin mai mare decat marimea formei pentru tarta, astfel incat sa puteti forma o margine de aproximativ 2 cm.
Asezati foaia in tava, folosindu-va de hartia de copt. In functie de marimea, tavii, se poate sa va ramana ceva aluat; il veti putea folosi pentru a coace biscuiti sarati. Tava mea are diametrul de 31 cm si nu mi-a ramas aluat in plus.
Acoperiti forma cu o folie si dati din nou la frigider pentru 20-30 minute.
Preincalziti cuptorul la 200 de grade.
Dupa ce scoateti aluatul din frigider, intepati-l cu furculita din loc in loc, pentru a preveni umflarea lui in timpul coacerii. Bagati la cuptor si lasati-l aproximativ 7-8 minute, pana devine rumen.

Acum pregatiti umplutura. Taiati ceapa rondele mici. O caliti usor in ulei de masline incins. Apoi adaugati si rucola, rupta cu mana.
Dupa ce s-a evaporat zeama lasata de verdeturi, trageti deoparte, condimentati. Apoi presarati verdeata peste foaia coapta de aluat. Deasupra presarati sunca taiata bucatele mici.

Intr-un bol, bateti ouale, adaugati branza rasa, smantana si condimentele. Amestecati bine si turnati deasupra tartei.
Dati la cuptor, la 180 de grade, aproximativ 30 de minute, pana devine aurie.

Este foarte buna. Simpla, alaturi de o salata de cruditati, alaturi de un pahar de sana, calda, rece, cum va place...

Pofta buna!

Monday, June 1, 2009

Dovlecei umpluti

Am mai spus: acum, ca a venit vara, acasa facem totul pe fuga - facem curat pe fuga, gatim pe fuga, mancam pe fuga - totul pentru a reusi sa stam cat mai mult afara, la aer curat, sa ne plimbam, sa ne jucam...
Zilele trecute am gasit niste dovlecei mici si proaspeti la magazin. I-am cumparat fara sa stim exact cum ii vom manca. Apoi acasa, fata in fata cu frigiderul si cu ce am mai gasit prin el, am incropit mancarica asta. Foarte simplu de facut, buna si usoara...
Ingrediente:
  • 3 dovlecei micuti
  • 6 ciuperci
  • 2 cepe verzi
  • 150 g sunca afumata
  • 130 g mix de branzeturi
  • 2 linguri de smantana
  • 2 galbenusuri (albusurile le-am folosit pentru o spuma de capsuni...)
  • 2 rosii cherry
  • o mana de patrunjel verde
  • sare, piper

Mod de preparare:

Am spalat bine dovleceii, i-am taiat pe lung si i-am scobit. Am spalat si ciupercile. Apoi am amestecat miezul dovleceilor, ceapa, coditele de ciuperci, rosioarele, patrunjelul - toate tocate marunt, sunca taiata bucatele, cascavalul razuit, galbenusurile, smantana, sarea si piperul. Am obtinut asta:Cu aceasta compozitie am umplut jumatatile de dovlecei si ciupercutele. Le-am asezat in formele pentru cuptor, unse cu unt (am folosit doua forme, fiindca nu au incaput intr-una singura). Am dat la cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 20-25 minute, pana se rumenesc frumos.

Am servit alaturi de o salata de rosii proaspete. O cina delicioasa.

Pofta buna!