Thursday, August 27, 2009

Supa crema de morcovi

Se vede treaba ca, de cand a inceput pruncul diversificarea, am inceput si noi sa consumam (si) mai multe supe decat inainte. Sa ne fie de bine, nu-i asa?! :)
Iaca deci, cum va aratam supe peste supe, sa ne fie cu iertare de va iese supa pe nas... :)

Reteta de fata e, asa cum se obisnuieste in bucataria noastra, una extrem de rapida. Cu riscul de a ma repeta - suntem foooarte ocupati, toata ziua ne jucam! Uf, greu e sa fii copil!

Dar sa nu ma pierd in vorbe caci, nu-i asa, nu am vreme pentru asta.

Mai intai sa privim in fata subiectul...
... si sa dam drumul povestii de azi...

* Timp de preparare: 25 minute
* 3 portii

Ingrediente:
  • 3 morcovi mari
  • 1 cartof mare
  • un sfert de radacina de telina
  • 4 tije de telina, cu frunze cu tot (facultativ)
  • o ceapa potrivita
  • 1-2 catei de usturoi
  • 250 ml smantana dulce (sau lapte)
  • 100- 150 ml supa de legume (sau apa) - cantitatea difera in functie de cat de groasa va place supa
  • sare, piper, dupa gust
  • patrunjel verde
Mod de preparare:
  • Curatam, taiem cuburi si punem la fiert legumele (morcovii, cartofii si radacina de telina). Recomand fierberea pe vapori, ca fiind modalitatea prin care legumele isi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive.
  • Intre timp, tocam ceapa, tijele de telina si usturoiul. Le calim usor, 3 minute, la foc mic. Putem folosi un strop de ulei sau, daca vrem o supa mai dietetica, renuntam la ulei si aruncam peste ceapa un praf de sare - astfel, ceapa se va inmuia si se va cali in propria zeama. Tragem deoparte pana se fierb legumele.
  • Dupa ce acestea au fiert, le strecuram (daca au fiert in vapori, sarim peste etapa asta), le amestecam cu ceapa si usturoiul calite si le blenduim pana obtinem consistenta dorita.
  • Punem piureul obtinut pe foc mic, adaugam smantana ori laptele, apa, sare si piper. Lasam supa sa atinga punctul de fierbere.
  • Adaugam verdeata.
  • ... si servim. Pofta buna!


Monday, August 17, 2009

Supa crema de dovlecei si avocado


Bine v-am regasit, dragilor!

Dupa o indelungata absenta (motivata de vacanta si schimbari de domiciliu) iata ne intoarcem cu forte proaspete, dornici de experimente in bucatarie si cu pofta de povesti culinaresti, in gradina, sub umbrar...

Zilele trecute am incercat pentru prima oara aceasta reteta de supa crema. Daca referitor la aspectul ei parerile au fost impartite (unora parandu-li-se prea extravaganta si nu foarte atragatoare, iar altora placandu-le culoarea proaspata, verzuie mult de tot :) ), in ceea ce priveste gustul, votul a fost unanim: delicioasa, numai buna de prezentat pe blog!

Iata, deci, povestea ei:

* 4 portii
* Timp de preparare: 25 minute

Ingrediente:
  • 2 linguri ulei de masline
  • o ceapa, tocata marunt
  • un catel de usturoi, tocat marunt
  • 500 ml supa de legume
  • 2 dovlecei medii, curatati si feliati
  • un avocado mediu, curatat si tocat
  • sare, piper dupa gust
  • pentru garnisit: crutoane/ ardei rosu/ verdeata tocata/ seminte de dovleac prajite etc.
Mod de preparare:
  • Intr-o oala, incingem uleiul, apoi calim pret de 2-3 minute ceapa, pana se inmoaie. Adaugam usturoiul si mai lasam 1 minut pe foc.
  • Turnam deasupra supa, adaugam dovleceii, saram. Lasam sa fiarba la foc potrivit aproximativ 10 minute, pana ce dovleceii se inmoaie bine. Apoi tragem oala de pe foc si lasam 5 minute supa sa se domoleasca.
  • Strecuram legumele, adaugam si avocado-ul si apoi blenduim bine pana ce obtinem un piure cremos. Incorporam apoi piureul in supa.
  • Potrivim gustul cu sare si piper. Garnisim cu patrunjel verde.
  • Putem servi alaturi crutoane de paine, seminte prajite de dovleac, ardei iute rosu, smantana ... in functie de gust, de ceea ce gasim prin camara si in functie de cat ne permite silueta :)
Nota: Daca reducem cantitatea de sare si piper si renuntam la smantana si ardei iute, obtinem o reteta cat se poate de potrivita si sanatoasa pentru bebelusi.

Pofta buna celor mari si celor mici, deopotriva!