Wednesday, September 16, 2009

Chec cu banane

Imi place mult sa imi petrec timpul in bucatarie. Cu toate astea, uneori mi se intampla sa am pofta de ceva dulce si bun, dar sa nu am chef de prea multa gateala. Si cum nu sunt cel mai mare fan al prajiturilor cumparate, tot in bucataria mea ma intorc si ma straduiesc sa fac ceva bunut in doi timpi si trei miscari.
Un exemplu concret este checul de fata. A durat vreo 10 minute sa il pregatesc, dupa care si-a vazut singur de treaba in cuptor, 50 de minute. Dar sa va detaliez...

Tuesday, September 15, 2009

Cartofi si dovlecei gratinati

Lectia de vocabular numarul 1.

Pentru ca ne-am mutat in Germania de curand, mi-am propus sa invat limba germana. Bun, asta e planul. In ceea ce priveste ducerea lui pana la capat, m-am hotarat sa atac problema pe mai multe flancuri: m-am inarmat cu o gramada de manuale, dictionare, softuri de invatare a limbii si, in plus, cu un teanc de reviste culinare nemtesti :) .... ca deh, nu stiu cata vreme am de studiu cu dictionarul in mana, dar de gatit e musai sa gatesc cate ceva, asa ca impusc doi iepuri dintr-o lovitura: avem si papa si invat si eu cum ii zice neamtul la "ceapa" :D .

Tuesday, September 8, 2009

Salata de nectarine si spanac

Ok, probabil e prea mult spus "reteta"... Asa incat, in postarea de fata va prezint o idee de a combina 2 gusturi simple pentru a obtine o salata speciala. Mare lucru nu e de facut; aveti nevoie doar de cateva ingrediente si de un bol mare in care sa le amestecati. Atata tot.
Si, pana la urma, nici nu e musai sa folositi exact ce va spun eu aici. Dar ce e important de retinut: sa nu aveti absolut nici o retinere in a combina fructe cu diverse tipuri de salata si frunze verzi. Rezultatul e surprinzator de bun.

Eu am gasit la magazin o punga mixta cu frunze proaspete de spanac si rucola. Va propun si voua salata asta, fiindca stiu ca in pietele romanesti acum se gaseste productia de toamna de spanac proaspat. Asa ca, la spanac inainte!

Ingrediente:
  • frunze proaspete de spanac/ salata verde/ rucola
  • 1-2 nectarine, taiate felii subtiri si rumenite nitel pe gratar
  • o lingura de seminte de pin/ dovleac/ floarea soarelui, prajite putin in tigaia de teflon
  • cateva crutoane de paine
  • 2 linguri ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • o lingurita de miere
  • sare, piper
Se amesteca toate cele de mai sus intr-un bol si se serveste.
Eu una, am papat-o asa, ca si o gustare de seara. Pentru cei mai carnivori dintre noi insa, o recomand ca si salata langa un gratar (de pui, ca tinem la silueta, zic... :) ).

Pofta buna!


Tocanita de pui

Cred ca toata lumea stie reteta asta. Insa eu o folosesc drept pretext pentru a ma mandri cu vasele de lemn primite cadou de la sotul meu. Si care, intamplator (sau nu), se potrivesc cu tava si servetele primite tot cadou, de la niste prieteni dragi noua. Mi-s dragi toate si le folosim cu placere, fiindca ne amintesc de Finlanda cea frumoasa... Asta va spun, ca sa nu va mirati daca le veti tot vedea prin fotografiile noastre.

Dar sa nu ma pierd cu vorba si sa scriu repede reteta, nu de alta, dar mi se arde mancarea pe aragaz :)

* 2 - 3 portii
* Timp de pregatire: 40 minute

Ingrediente:
  • 400 g pui (pulpe, aripi, piept etc) - eu am avut de data asta piept
  • o ceapa marisoara
  • un ardei rosu mic
  • 2-3 catei de usturoi
  • 200 g smantana (sau lapte, daca vreti mancarea mai dietetica)
  • o lingura rasa de faina
  • 1-2 linguri de ulei
  • sare, piper, dupa gust
  • o legatura buna de patrunjel verde
Mod de preparare:
  • Spalam carnea, o portionam dupa cum dorim si o tamponam usor cu un servet de hartie, pentru a absoarbe apa.
  • Intr-o tigaie, punem bucatile de carne in uleiul incins, 4-5 minute, pana ce se patrund si isi schimba culoarea. Dupa ce se bronzeaza usor, scoatem carnea din ulei si o pastram la un loc caldut.
  • Tocam ceapa si usuroiul marunt si le calim usor in uleiul in care am gatit carnea.
  • Dupa 1 minut, cand ceapa s-a inmuiat (fara a se fi prajit), adaugam ardeiul taiat cubulete, carnea, sare si piper. Acoperim cu apa si lasam la foc mic 20-25 minute, pana carnita e fiarta bine (avem grija sa completam cu apa daca aceasta scade, sa nu cumva sa ni se arda mancarica).
  • Intr-un bol amestecam bine smantana cu faina. Adaugam cate o lingura din zeama de pe carne, sa lungim dresatura aceasta (pana ajungem la vreo 4-5 linguri de zeama adaugate). Apoi varsam dresatura peste carne, in cratita. Amestecam si mai lasam pe foc mic vreo doua minute, pana se ingroasa tocanita.
  • Tocam marunt patrunjelul, il varsam peste mancare, amestecam.
  • Servim musai cu mamaliga. E buna-bunuta!!!
  • Pofta mare!