Monday, April 29, 2013

Tarta cu sparanghel si cartofi


Uof... pregatisem tarta asta (foarte pe fuga, ce-i drept) special pentru a o trimite Adinei, la provocarea "Dulce Romanie" a lunii aprilie. Ei, si acum jumatate de ora, deschizand blogul Adinei pentru a copia niste linkuri, citesc inca o data textul invitatiei si ma lamuresc (dooh!) ca subiectele editiei sunt leurda (de asta stiam), ciupercile (da, stiam si de ele) si tartele rustice (pai, da... asa stiam si eu).... Daaaar era vorba de tarte dulci, nu tarte sarate.
Of! Mno, schimbam planul. Poate ajung maine sa incropesc ceva rapid cu ciuperci ori leurda ... Mniam, minam, ce idee grozava :)

Si pana atunci, va las reteta tartei de fata. E simpla, e satioasa, e gustoasa. Claar o recomand!

Ingrediente:
    
     Pentru aluat
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 100 g quark (sau branza de vaci)
  • 1 galbenus
  • un varf de cutit de sare
     Pentru umplutura
  • 10-12 tije sparanghel
  • 400 g cartofi
  • 150 ml lapte
  • 150 ml smantana
  • 2 oua plus un albus (frate cu galbenusul din aluat)
  • 75 g parmezan (sau cascaval)
  • sare, piper, nucsoara
Mod de pregatire:
  • Pregatim aluatul. Amestecam ingredientele cateva minute, pana abtinem un aluat omogen, putin sfaramicios. Daca amestecati cu mana, nu insistati prea mult, caldura mainii topeste untul prea tare. Formam o bila din aluat, o impachetam intr-o folie si o lasam la frigider pentru o ora.
  • In acest timp fierbem cartofii cu coaja in apa cu sare,  20 minute. Ii scoatem, ii curatam si ii zdrobim cu o furculita.
  • Curatam sparanghelul si il fierbem 5 minute in apa cu sare. Apoi il scurgem, il lasam la racit si injumatatim tijele, de-a lungul lor.
  • Intr-un bol amestecam bine ouale, laptele, smantana, parmezanul si condimentele.
  • Incingem cuptorul la 160 grade C.
  • Ungem o forma de tarta (26-28 cm) cu unt si apoi o tapetam cu faina. Intindem aluatul, dandu-i forma unui disc cu aproximatix 2 cm mai mare decat forma pe care o folosim (caci ne trebuie aluat si pe marginile verticale ale formei). Eu mereu intind aluatul intre 2 foi de hartie cerata, fiindca, astfel, aluatul se manevreaza mai usor si nu se rupe atat de repede. Asezam aluatul in tava pentru tarta.
  • Deasupra presaram cartofii zdrobiti, apoi in spirala, tijele de sparanghel. Turnam deasupra amestecul de oua. Dam la cuptor pentru aproximativ 45 minute.
  • Ta-daaaam! Pofta buna!
Daaa, merge de minune la un picnic. Pe iarba, alaturi de o salata simpla de frunze verzi sau de ridichi si rosii. Poate si un pahar de vin alb alaturi. Ba chiar si o bere. :)



Si, cum sunt foooarte pe fuga zilele astea, nu va mai spun decat: iesiti din casa, umblati-topaiti-alergati, respirati aer proaspat, priviti in jur, zambiti oamenilor si naturii, bucurati-va de primavara!

5 comments:

  1. Ce bine arata tarta asta, grozava!! Nu cred ca Magda ar fi refuzat-o, chiar daca nu e dulce :)

    ReplyDelete
  2. Data viitoare cand mai patesti asa, trimite-mi-o mie!

    ReplyDelete
  3. Mi-ai dat o idee pentru cina din seara asta!

    ReplyDelete