Ta-daaam! Va prezentam prima inghetata produsa acasa la noi :)
Noi nu suntem mari amatori de inghetata, noi - adultii. Drept pentru care, nici astia mici nu prea se intalnesc cu faimosul dulce; copilul a mai mancat pe la prieteni, aniversari, iar copila nu mancase niciodata pana zilele trecute. Eu cochetez cu ideea de a face inghetata acasa cam de prin primavara si imi tot spuneam ca voi incepe cu o reteta de-a lui Lebovitz. Dar nu am gasit elanul de inceput decat acum cateva saptamani cand, cautand o reteta potrivita provocarii Dulce Romanie din aceasta luna, am gasit o idee cel putin intriganta pe blogul Helenei. Branza de capra in inghetata? Hmm, oare cat de exotica poate deveni aroma ei? ... Se pare ca uitasem de inghetata cu aroma de cheesecake a celor de la Häagen Dazs. :)
In final am obtinut o inghetata vanilata fara nici urma de aroma specifica a branzei de capra - aici tind sa cred ca depinde si de branza folosita. Iar sosul de zmeura adaugat deasupra inghetatei a creat o perfecta armonie de gusturi - stiu ca pare un cliseu ceea ce am spus, insa e cu totul conform cu realitatea.
Copiii au fost incantati, precum ma asteptam dealtfel, dar in egala masura am fost si noi cei mari, ne-amatori de inghetata. :) Tatal lor a preferat varianta in cornet, copilul m-a intrebat daca stiu sa fac si inghetata de ciocolata ( o, vai! am deschis cutia Pandorei, de ce imi era teama nu am scapat :) ) , prietena lui aflata in vizita a curatat bolul luna, iar copila mica a plescait satisfacuta din buze 'Mniam-mniam!'. IAr eu sunt cea care, in rarele momente cand o fac, imi cumpar inghetata de vanilie - deci varianta de fata mi-a mers la inima. Toata lumea fericita :)
Hai sa nu o mai lungesc. Iata reteta:
* 5-6 portii (noi am avut ceva mai multe, caci copiilor au servit portii mini)
Ingrediente:* 5-6 portii (noi am avut ceva mai multe, caci copiilor au servit portii mini)
- 170 g zahar (dupa gustul meu, daca servim inghetata simpla, fara sos de fructe, putem scadea zaharul la 150 g)
- 2 galbenusuri
- 500 ml lapte
- 100 ml smantana lichida (pentru frisca)
- o jumatate - 1 baton vanilie (in functie de cat de mare e)
- 120 g branza de capra, la temperatura camerei
- 100 g zmeura
- Intr-un bol, mixam zaharul si galbenusurile cateva minute, pana se dizolva saharul si amestecul devine galben pal.
- Intr-o cratita, punem la foc moderat laptele, smantana si vanilia. Cand ating punctul de fierbere, adaugam cateva linguri din lapte in amestecul de oua si zahar. Omogenizam, si adaugam treptat tot laptele peste galbenususri. Apoi turnam compozitia inapoi in cratita si dam la foc moderat. Fiti atenti, si nu plecati de langa aragaz (ca mine), ca se poate intampla sa aveti de spalat mai apoi laptele dat in foc (iep,... ca si mine). Lasam compozitia sa fiarba pana se ingroasa, cam la fel ca si laptele de pasare, stiti? Si daca nu stiti cum e cu laptele de pasare, atunci verificati cu o lingura inmuiata in oala, daca trageti cu degetul peste dosul lingurii (cu grija sa nu va ardeti) trebuie sa ramana o dara clara, curata - atunci e bine fiert.
- Luati oala de pe foc si adaugati branza de capra; amestecati pana se omogenizeaza.
Lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Cand e rece, o dati la frigider vreo jumatate de ora, apoi la congelator (sau in masina de inghetata). Daca ati ales varianta manuala, cam de 2-3 ori, la fiecare ora, scoateti inghetata de la rece si amestecati in ea cu furculita, pentru a preveni aparitia acelor de gheata. - La servire, adaugam zmeura usor zdrobita cu furculita; dupa preferinta, puteti adauga peste zmeura si o lingura de miere - noi am omis-o.
- Floare la ureche :)
Dar hai repede la masa ca, uite, m-am lungit la vorba si inghetata incepe sa se topeasca :)
Pofta buna!
Reusita combinatie! Numai buna pentru o zi de vara !
ReplyDeleteda, da! :)
DeleteFrumooos! Dacă zici că nu prea are gust de brânză de capră, parcă aş degusta şi eu puţin! Oricum, combinaţia brânză şi zmeură e senzaţională, iar pozele...la fel!
ReplyDeleteMerci, chiar e o combinatie grozava. Merita incercata :)
DeleteCe grozava e inghetata, dar ce superba e tavita !!! ;)
ReplyDeleteSi mie imi place; are si doua picioare cu arc dedesupt asa incat sa o poti prinde de bratul canapelei de ex. Si pustilor le place nespus cand le-o fixez de bratul fotoliilor lor cu te miri ce pe ea :)
DeleteChiar ma gandeam sa folosesc branza de capra la urmatorul desert. Mi-ati luat-o inainte :)
ReplyDeleteNu-i bai :) Important e sa te apuci s tu, nu cred ca o sa 'te lasi' curand de noul ingredient :)
DeleteAm incercat, mi-a iesit si mie! Super buna, multumim de reteta! :) Sa mai postezi retete de deserturi cu branza de capra.
ReplyDeleteCu mare placere, ma bucur ca ti-a fost pe plac. Sper sa reusesc sa mai postez; dupa cum se vede am lipsit o bucata buna de vreme de pe blog :)
DeleteMultumim pentru invitatie :)
ReplyDeleteYou kill me! Imi curg deja râuri de bale pe tastatura!
ReplyDeleteHa :) sper ca tastatura a rezistat...
Delete