De acum cateva saptamani ma tot gandesc sa pregatesc felul acesta de mancare. Reteta am ochit-o intr-o revista lunara ce ma ispiteste pe mine mereu (ntz! ntz!) si initial o planificasem pentru provocarea Dulce Romanie a lunii trecute, cand Andie astepta retete vegetariene. Nu am mai reusit insa sa ma tin de plan. Si apoi au trecut zilele ...
Pana mai ieri cand, profitand si de faptul ca barbatul cel carnivor e plecat de acasa cu treburi si astfel pot experimenta in voie pe pielea mea, am zis 'hai la treaba'. Si uite-asa:
* pentru 2 portii
Ingrediente:
- 1 vanata medie
- 2 linguri ulei
- aprox 100 g quinoa (puteti inlocui cu bulgur sau cus-cus)
- 1 lingura fistic maruntit
- 100 g feta
- 250 g sos de rosii
- 2 catei usturoi
- 5 frunze busuioc proaspat
- sare, piper, o priza de zahar brun
Mod de pregatire:
- Am spalat in apa rece boabele de quinoa. Le-am strecurat si le-am pus la fiert in apa cu sare, cca 4 min. Apoi le-am strecurat iar si le-am amestecat cu vreo 80 de grame din branza feta (maruntita cu furculita) si cu fisticul, tocat si el marunt cu cutitul.
- Am spalat bine vanata. Am taiat-o in felii subtiri (11 mi-au iesit mie, ca era o vanata bondoaca dar grasuta). Intr-o tigaie am incins putin ulei si am pus la bronzat feliile de vanata. Cam 1 minut pe fiecare parte. In trei reprize am dat gata si vanata si cele 2 linguri de ulei. Le-am scos pe o farfurie si le-am presarat usor cu sare si piper.
- Intr-o craticioara am pus la fiert sosul de rosii, cu usturoiul tocat marunt, busuiocul maruntit, sare, piper si o priza (atat cat prindeti intre degete) de zahar. Am lasat un clocot si am tras deoparte. (Daaa, sigur ca putem folosi si rosii proaspete, e chiar mai gustos acum vara - eu nu aveam totusi vreme pentru asta). Am turnat sosul de rosii pe fundul unei tavi potrivite ca marime.
- Pe rand, pe fiecare felie de vanata am asezat cam o lingura din amestecul de quinoa si am rulat. Apoi am asezat rulourile de vinete in tava pregatita. Deasupra lor am mai presarat restul de branza, sfaramata cu degetele.
- Am dat la cuptorul preincalzit, la 175 grade (foc mediu) cam 15 minute.
Cand am fost gata, am oprit cuptorul, am mers dupa pitic la gradinita, ne-am intors si am mancat :) ... dar asta e alta poveste...
Oricum, felul asta de mancare este perfect pentru papila mea. O reteta pe care o recomand tuturor iubitorilor de vinete. Cum spuneam si mai sus, daca nu va place quinoa, puteti inlocui cu bulgur (de fapt retea originala asta prevedea) sau cus-cus. Sau orez. Doar ca mie imi place mai mult textura boabelor de quinoa. Mi se pare la fel cu miezul porumbului fiert, bobitele acelea mici care raman pe cocean. ... Voua nu? Oricum am alege, insa, e o mancare foarte gustoasa si satioasa. Si usoara in acelasi timp. Eu am servit alaturi o salata de castraveti si mi-a mers la inima. Zau!
Pofta buna!
Pofta buna!
Pai ne cam plac vinetele :) Reteta ta e super.
ReplyDeleteInteresant cu quinoa in umplutura
Ei, e prea mult spus 'reteta mea' :)
DeleteMa bucur ca iti place ideea, poate o incercati si dati de stire parerea voastra...
Bine de tot arata, iar vinetele imi plac foarte mult. Quinoa nu stiu cum este, trebuie sa recunosc ca n-am incercat :) Dar daca zici ca semana cu porumbul fiert, inseamna ca e super. Asa-i ce bine e cand poti sa gatesti in liniste, ceea ce-ti place tie? :))
ReplyDeleteSeamana la textura, nu la gust... Mie prima oara nu mi-a fost pe plac, cred ca nu condimentasem cum trebuie. Insa am recidivat si bine am facut, caci acum imi place foarte tare.
Delete... Si sa stii ca si eu ma gandeam initial ca daca tot e sa fie o delegatie de 8 zile, atunci voi profita si voi incerca diverse combinatii ce imi fac (doar) mie cu ochiul. .... De unde, nu am avut nici un elan sa ma apuc de nimic, am decis ca de fapt sotul imi e muza creatoare :P Si fara ea (muza)... :) Dar, hei!, azi se intoarce, iupii iei!
Interesanta combinatia cu quinoa...merita incercata!:)
ReplyDeleteMie mi-a placut foarte mult... Dar sa fiu sincera, copilei (care de obicei are aceleasi gusturi ca si mine) - nu. Asta m-a surpris. Si, desigur, nici copilului nu i-a placut, dar de la el nici nu ma asteptam :)
DeleteNici mie nu mi-au iesit toate planurile ptr Andie :( , dar asta e !!! Cred ca e e tare bun ce ai facut tu aici , dar stii ce-mi place cel mai mult ? Vasul , vasul e superbbbbbb !!! ;)
ReplyDelete:) Vasul asta l-am luat fiindca e mai micut, numai bun pentru felurile de mancare care nu plac tuturor; atunci fac mai putin intr-un vas mai mic, doar pentru 'cunoscatori' :P
DeleteAdor quinoa, o pun si in sarmale.Ador vinetele, ador branza, asadar ador reteta.Se presteaza curand;)
ReplyDeletespor :)
DeleteDelicios... :)
ReplyDeleteAsa mi s-a parut si mie :)
Delete