Tuesday, February 5, 2013

Chec cu sfecla rosie si cacao


In ultima vreme am experimentat multe retete cu aluaturi dulci care au legume in compozitie - prea cunoscutul aluat cu morcovi ori cel cu dovleac, dar si zuchini sau, iata reteta de azi, cu sfecla rosie. In mod clar au devenit printre aluaturile mele preferate, sunt usor umede, dense, perfecte pentru a fi  folosite ca blat de tort, fara a mai necesita insiropare, dar la fel de bune si asa, simple, sub forma de chec. Si demult ma gandesc sa le postez si pe blog... iar azi, minune!, reusesc sa public scurt o reteta simpla simpla, de mare efect.

Nu ma lungesc, iata cum se face:

 
Ingrediente:
  • 275 g faina
  • 375 g sfecla rosie fiarta, taiata bucati mici
  • 300 ml ulei - de rapita sau de masline (dar nu extra virgin, acesta are un gust pregnant de masline)
  • 5 oua
  • 3 lingurite rase praf de copt
  • 50 g cacao (reteta initiala cerea 100 g, dar mie mi s-a parut suficienta jumatatea cantitatii respective)
  • 375 g zahar brun
  • o priza de sare
Pregatire:
  • Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius.
  • Puneti toate ingredientele in vasul robotului de bucatarie si mixati pana obtineti un amestec omogen.
  • Ungeti tava de chec cu unt sau ulei si o tapetati cu putina faina. 
  • Turnati aluatul in forma si dati la copt pentru aproximativ 1 ora si 15 min. Dupa circa 30 min eu am acoperit checul cu o folie de aluminiu, pentru a nu se crapa (prea tare). Nu va speriati daca dupa acest timp vi se pare mijlocul checului inca nefacut - acesta e un aluat dens si umed, scobitoarea nu va iesi perfect curata :)
  • Lasati checul la racit, pudrati cu cacao sau zahar pudra si apoi serviti.
  • Simplu, usor umed, neinecacios, mediu de dulce, perfect langa o cana de lapte.
* Daca  nu aveti robot de bucatarie, puteti razui sfecla marunt, apoi pregatiti aluatul manual ori cu un mixer obisnuit. Rezultatul va fi comparabil cu cel din varianta folosita de mine.
* Cum tava mea de chec e usor mai mica decat dimensiunea standard, eu am facut pe langa checul din imagine si 6 briose. Pe acestea le-am lasat la copt doar vreo jumatate de ora. As fi vrut sa le acopar cu o crema lejera de branza, dar nu am mai apucat, copiii le-au 'topit' asa, goale. Eh, data viitoare...

Pana atunci, pofta buna!
Later edit: sotul meu mi-a atras atentia ca e cam sfaramicios. Asa e, nu e de dat copiilor, gustare, in masina de exemplu :) Tre' sa stati frumos la masa, dar zau ca merita 'efortul' :)

7 comments:

  1. Delicios checul! Si eu am folosit sfecla in prajituri si-mi place mult textura ce i-o confera. Dovlecel sau zuchini inca n-am probat, dar le vine si lro randul :) O zi frumoasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuchini in blat am incercat prima oara de ziua piticului, in reteta asta - http://www.purevege.com/2012/09/chocolate-zucchini-cake.html#comment-form - a fost super hit. Am repetat tortul si de revelion, exact la fel, iar toti au fost in extaz. As vrea sa o si postez, dar se vede ca stau prost cu timpul.... asa ca, iata, impart cu drag sursa mea :) O recomand oricui, cu incredere!

      te pup

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Wow ce bine arata, nu am incercat inca legumele in compozitia blatului de tort dar imi tot propun de ceva vreme incoace...
    Te invitam cu mare placere la noi pe blog la un comentariu si doua premii ciocolatoase http://www.simplusibun.ro/2013/01/in-asteptarea-lui-2902.html
    Cu mult drag,Daiana

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, multumesc frumos, Daiana, vin fuga la tine sa vad ce si cum :)

      Delete
  4. Asa ceva merita si un premiu: un Liebster Award pe care l-am luat si eu ieri si pe care il ofer mai departe azi. Esti pe lista mea de nominalizari: http://blog.asa-si-asa.ro/2013/02/sunteti-gata-de-premiere.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga mea, m-ai emotionat :) Multumesc frumos pentru nominalizare, imi pare rau ca iti raspund abia acum, dar am o perioada tare ocupata. Voi reveni :)
      Multumesc frumos, esti tare draguta!

      Delete