Sunday, March 31, 2013

Cheesecake cu Nuci si Dulce de Leche. Sau Caramel.

Va prezint astazi desertul nostru de duminica trecuta. Cum la noi in casa prajiturile cu crema de branza au mare succes, acestea sunt si cel mai des prezente pe masa, evident. Am incercat de-a lungul timpului multe tipuri de cheesecake, fiecare cu farmecul lui si aceasta a fost prima oara cand am amestecat caramel in compozitie asteptandu-ma la o savoare speciala.... Desigur, nu m-am inselat, aroma cremei de branza cu cea a caramelului se contrabalanseaza intr-un mod placut.

Dar nu m-am asteptat sa fiu atat de fermecata de blatul de biscuiti cu nuci prajite. O nebunie! Nu stiu cum de nu am incercat pana acum asa ceva :) Dupa mintea mea (de acum), asa ar trebui sa fie blatul de baza pentru cheesecake, musai cu nuci prajite, il va face vedeta de necontestat. Cu siguranta eu ma voi intoarce de acum incolo la aceasta combinatie.

As vrea sa fac aici o observatie: eu am miscorat cantitatea de caramel recomandata in reteta in principal fiindca nu voiam un desert foarte dulce. Rezultatul l-as incadra la un nivel mediu de dulce. Va sfatuiesc si pe voi sa adaptati cantitatea in functie de gustul vostru, adaugati caramelul gradual pana ce sunteti multumiti.



Ingrediente:
  • 60 g unt
  • 75 g nuci  (ori amestec de nuca, migdale, alune...)
  • 100 g biscuiti (sau piscoturi; eu am folosit biscuiti integrali)
  • 1 lingura zahar brun
  • 600 g crema de branza (eu am inlocuit jumatate din cantitate cu quark)
  • 150 - 250 g dulce de leche, cantitatea difera in functie de gust (daca nu gasiti gata de cumparat, il puteti prepara acasa dintr-o conserva de lapte condensat indulcit, vezi Nota  de mai jos)
  • 3 oua
  • 15 g amidon
Mod de pregatire:
  • Pregatim o tava cu pereti detasabili si diametru de 24-26 cm: ii tapetam fundul cu hartie de copt si ungem lateralele cu putin ulei. Tocam marunt 50 g nuci apoi le prajim usor intr-o tava uscata (fara ulei) cat sa capete o culoare aramie. Topim untul. Punem biscuitii intr-o punga si cu un sucitor ii zdrobim bine. Amestecam firimiturile de biscuiti, nucile si untul dupa care repartizam amestecul pe fundul tavii, presand cu degetele si uniformizand stratul. Dam la frigider pentru 20 minute.
  • Preincalzim cuptorul la 150 grade C. Intr-un bol amestecam crema de branza cu Dulce de Leche. In revista mea e indicat sa punem 125 grame de caramel. Eu am pus 4 linguri si mi s-a parut suficienta dulceata obtinuta. Adaugam ouale unul cate unul, apoi amidonul si omogenizam bine dupa fiecare pas.
  • Turnam crema peste stratul de biscuiti si dam tava la cuptorul incins, la aceeasi temperatura, timp de 50 minute.
  • Intredeschidem usa cuptorului si lasam cheesecake-ul sa se raceasca treptat. Cand s-a racit, il scoatem cu grija din tava si il transferam pe un platou. Il acoperim apoi cu inca 100 g crema de caramel - cel putin asta ne sfatuieste reteta. Eu am pus doar 2 linguri din crema, si am incalzit-o usor pentru a  o fluidiza si a usura ornarea. Presaram pe marginile cheesecake-ului restul de 25 g nuci maruntite si usor prajite (ok, recunosc... eu nu am mai avut nuci fiindca mi le-au "topit" piticii cat timp s-a copt prajitura. Asa ca am ornat cu alune. Bun si asa.).
  • Lasam la rece 3-4 ore; ideal ar fi sa lasam la rece peste noapte.
  • Asta a fost, floare la ureche :)
Pofta buna!


* Nota:
Pentru a prepara acasa Dulce de leche, avem nevoie de o conserva de lapte condensat indulcit. Indepartam eticheta si scufundam conserva intr-o oala cu apa, lasand-o la fiert timp de 2 ore. Cand e necesar, completam cu apa, conserva trebuie sa fie tot timpul acoperita cu lichid. La finalul celor 2 ore, lasam conserva sa se racoreasca apoi o deschidem cu grija: Crema caramel e gata preparata! Poate fi pastrata la frigider, inchisa intr-un borcan ermetic.



4 comments:

  1. Te invit cu drag sa participi la provocarea Dulce Romanie gazduita in aceasta luna de mine :http://catkitchen.wordpress.com/2013/03/31/dulce-romanie-provocarea-lunii-aprilie/ .Sper ca una dintre propunerile mele sa-ti fie pe plac, apoi sa ai putintel timp liber ptr a putea pregati ceva !! ;)
    O zi frumoasa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc pentru invitatie, Magda. Deja te-am vizitat, tocmai pentru a afla care sunt ingredientele lunii. Leurda e in Top 3 la mine, deci probabil voi participa... spun asta cu speranta ca va aparea si la noi pe tarabe. Deocamdata inca se simte iarna pe aici, asa ca nu putem decat sa asteptam primavara cu ierburi cu tot :)
      O zi frumoasa si tie!

      Delete