Wednesday, May 16, 2018

Guguluf cu ciocolata, crema de branza si zmeura


Desertul asta atat de usor de facut l-am descoperit acum vreo 3 luni, admirand fotografii cu mancare pe Pinterest. Mi-a atras atentia titlul lui, era vorba de un chec de tip negresa, cu mijloc de cheesecake. Hmmm, interesant, e clar usor de facut si sigur sigur iese bun, nu are cum altfel. Deci, am salvat pagina respectiva si cu prima ocazie am probat reteta. ... Si apoi am mai repetat-o de vreo 3 (sau poate 4) ori cu diverse ocazii, la un moment dat venindu-mi ideea geniala de a o imbunatati cu niste zmeura proaspata. 
Asa ca, daca tot ne place asa mult, e musai musai sa o scriu si aici.



Ingrediente:
     * pentru o tava de gugulf cu diametrul de 18 cm sau una de chec de 24 cm. 
  • 75 g ciocolata neagra
  • 125 g unt la temperatura camerei
  • 125 g zahar (eu am pus si 100g si ne-a placut asa)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 2 oua
  • 165 g faina
  • 2 1/2 linguri cacao
  • optional, o lingurita praf de copt
  • 60 ml lapte
  • 250 g crema de branza (sau quark)
  • 1 ou
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 10 g amidon
  • aproximativ 100 g zmeura proaspata
Mod de pregatire:

  • Se porneste cuptorul la 175 grade Celsius. Se unge forma de guguluf cu unt.
  • Ciocolata se topeste pe baie de aburi si se lasa deoparte.
  • Untul, zaharul si vanilia se mixeaza pana se spumeaza. Apoi se adauga treptat ouale, mixand dupa fiecare ou pana la omogenizare. Se amesteca si ciocolata topita.
  • Se cerne faina impreuna cu praful de cacao si, eventual, praful de copt. Apoi, alternand, se adauga la aluat, treptat, cate putin din amestecul de faina si cate putin din lapte, pana cand sunt toate bine incorporate. Apoi se lasa deoparte.
  • Pentru crema de branza se mixeaza oul, zaharul si vanilia. Apoi se adauga branza si amidonul si se omogenizeaza bine.
  • Se toarna in forma 2/3 din aluatul cu ciocolata si, cu ajutorul unei linguri, se ridica usor o parte din acest aluat pe peretii tavii. Apoi in centru, in 'santul' format se toarna crema de branza si deasupra se aseaza zmeura si se apasa usor cat sa intre in mijlocul cremei. Se toarna deasupra si se indinde restul de aluat cu ciocolata.
  • Se da la cuptorul incins 50-55 minute. Dupa acest timp se scoate tava din cuptor si lasa sa se raceasca (altfel, lasat sa se raceasca in cuptorul cald, checul se va usca prea mult).

Pe cuvant de pionier ca e foarte bun! La noi acasa deja face parte din categoria retetelor de baza. Sigur ca poate fi facut si fara zmeura, insa mai ales ca acum se gasesc fructe proapstete, ar fi pacat sa le omiteti.
Sper sa incercati reteta si daca da, sa va placa.


Pofta buna!

No comments:

Post a Comment