Tuesday, September 15, 2009

Cartofi si dovlecei gratinati

Lectia de vocabular numarul 1.

Pentru ca ne-am mutat in Germania de curand, mi-am propus sa invat limba germana. Bun, asta e planul. In ceea ce priveste ducerea lui pana la capat, m-am hotarat sa atac problema pe mai multe flancuri: m-am inarmat cu o gramada de manuale, dictionare, softuri de invatare a limbii si, in plus, cu un teanc de reviste culinare nemtesti :) .... ca deh, nu stiu cata vreme am de studiu cu dictionarul in mana, dar de gatit e musai sa gatesc cate ceva, asa ca impusc doi iepuri dintr-o lovitura: avem si papa si invat si eu cum ii zice neamtul la "ceapa" :D .


Si cum ardeleni suntem, am pornit incet si cu voie buna sa rasfoim revistele mai sus amintite. Uite asa am dat peste un titlu taaare complicat de inteles... Kartoffel-Zucchini-Gratin. Sper ca va e clar acum si voua ce gatim noi azi :) . Iaca:

Ingrediente:
  • 8 cartofi maricei
  • un dovlecel subtire, tanar
  • 200-225 g smantana subtire (15% grasime)
  • 150-200 g cascaval ras
  • 30 g seminte de pin/dovleac
  • sare, piper
  • cateva frunze de rucola
* Timp de pregatire: o ora
* 4 portii

Mod de preparare:
  • Spalam cartofii si ii fierbem in apa cu sare aproximativ 5 minute, pana devin fierti doar pe jumatate.
  • In timp ce cartofii fierb, spalam dovlecelul bine si il taiem felii subtiri (2-3 mm).
  • Scurgem cartofii de apa, ii curatam de coaja si ii taiem felii de aproximativ 5 mm.
  • Intr-o forma pentru cuptor, unsa cu unt, asezam in randuri, pe diagonala, cartofii si dovleceii.
  • Intr-un bol amestecam bine smantana si cascavalul, adaugam sare si piper si turnam amestecul acesta, uniform, peste cartofi si dovlecei.
  • Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru 35-40 de minute, pana ce sosul de smantana scade binisor si legumele sunt fierte pe deplin.
  • Prajim usor semintele de pin si dovleac intr-o tigaie, fara ulei, pana se rumenesc frumos.
  • Cand gratinul este gata, scoatem tava din cuptor si garnisim cu semintele rumenite si cu frunze de rucola (mai putin ofilite decat cele pe care le-am avut eu, va rog frumos :) ).
Acum facem bilantul ultimei ore: am invatat doi termeni noi (chiar trei, daca numaram si cuvantul "gratin" ) si ne-am ales cu o mancare buna bunuta. Eu spun ca, dupa atata efort, se cere o pauza de masa. :) Daca aveti si un pahar de vin alaturi, cu atat mai bine - il meritati din plin!

Pofta buna si pe data viitoare, la o noua lectie de germana!

Justify Full

3 comments:

  1. Ich werde es gleich probieren :) multumim de retata si bafta cu invatatul

    ReplyDelete
  2. Te-ai descurcat excelent la tradus reteta! :)) Super!

    ReplyDelete
  3. Adizzy, multumesc mult pentru urare. Si astept cu interes sa imi spui cum v-a placut papica :)

    Miha, nu-i asa ca se vede de la o posta cat efort a trebuit a depun, atat la tradus cat si la executat reteta???? :D

    .... imi cer scuze ca va raspund abia acum, dar vreo doua zile nu am putut adauga comentarii. Tocmai ma gandeam sa scriu un post in care sa va intreb ce am de facut. Dar iaca, s-a rezolvat treaba singura singurica, spre norocul meu. :)

    Sa aveti o zi faina!

    ReplyDelete