Wednesday, October 7, 2009

Supa de dovleac

Sa nu credeti ca nu am mai gatit... Cel putin la doua zile, daca nu zilnic. Insa uneori e atat de greu sa gasesc timp pentru postari. Iar alteori, chiar de gasesc cateva clipe libere, parca imi lipsesc cuvintele... Nu-i chiar usor sa fii bloger :D

Azi va aratam o papica pe care o adoram. Si i-a placut pana si piciului, care trece printr-o etapa de sclifoseli in ceea ce priveste mancarea. Asa ca...


Supa de dovleac. Arata a toamna, miroase a toamna, e un simbol autumnal, zic eu. Iaca dovleacul:
Intreg cantarea vreo 1,3 kg. Pentru supa am folosit putin mai mult decat jumatate, restul l-am consumat copt, la cina.

* Timp de preparare: 40 min
* 4 portii

Ingrediente:
  • 550-600 g pulpa de dovleac (eu am avut Hokkaido)
  • o ceapa
  • un cartof
  • un mar (facultativ)
  • o priza de zahar (facultativ)
  • sare, piper dupa gust
  • 1,5 l supa
  • 150-200 ml smantana
Mod de preparare:
  • Se curata dovleacul de coaja si de samburii din interior. Pulpa ramasa se taie cuburi.
  • Se curata ceapa si se taie marunt. Cartoful si marul, curatate, se taie cubulete.
  • Intr-o oala se pune supa la fiert, apoi adaugam legumele. Lasam aproximativ 15 minute sa fiarba domol, pana ce devin moi.
  • Strecuram legumele, le pasam bine, pana obtinem un piure fin si le re-amestecam in supa.
  • Condimentam cu sare, zahar si piper.
  • Intr-un bol, amestecam smantana cu 4-5 linguri de supa pana la omogenizare. Apoi adaugam smantana astfel "desfacuta" in oala cu supa.
  • Servim supa cu paine prajita ori crutoane, samburi de dovleac prajiti si cateva fire de verdeata pentru impresia estetica.
Observatii:
1. La soiul asta de dovleac poate fi folosita si coaja; fiarta sau coapta se inmoaie foarte tare si e gustoasa.
2. Fiindca mie mi s-a parut prea greu sa curat dovleacul de coaja, am ales sa il coc mai intai (aproximativ 15 min); apoi mi-a fost foaaarte usor sa il tai in cuburi, sa il adaug celorlalte legume fierte in supa si sa le mai las 3-4 minute la fiert sa se imprieteneasca intre ele.

Pofta buna!


1 comment:

  1. Mai Ancutel. Esti tare priceputa tu in ale bucatariei. Si ce-mi place mai mult este ca iti dai silinta sa arate si bine ce prezinti tu. Asa ca, keep it up!
    Cheers,
    Nasu

    ReplyDelete