M-am tot gandit si razgandit in legatura cu desertul pe care sa il servim de Florii. Prima idee a fost o Pavlova. Apoi mi-a venit pofta de Tiramisu. Insa nu vreau sa ii dau copilului varianta cu cafea, asa ca m-am sucit catre o varianta cu capsuni. Si, in final, am renuntat si la ouale crude din crema, baietii au preferat un decor cu ciocolata in defavoarea celui cu capsuni... si uite asa, am ajuns la o varianta careia eu nu ii mai pot spune Tiramisu. Nu-i zic nici Sarlota, ca nu are spuma de oua...
Dar e tare buna si usoara.
Reteta e cea a Anei, varianta ei de tiramisu cu capsuni fara oua... doar putin am modificat cantitatile.
Ingrediente:
- 350 g piscoturi Savoiardi
- 250 g mascarpone
- 400 g frisca lichida
- 125 g zahar
- 350 g capsuni
Pentru sirop:
- 150 g capsuni
- 75 g zahar
- 150 ml apa
Mod de preparare:
- Mai intai am pregatit siropul: Am zdrobit capsunii, impreuna cu zaharul cu ajutorul blenderului. Apoi am adaugat apa si am fiert siropul la foc mic, vreo 10 minute. (Eu am micsorat cantitatile din reteta Anei fiindca mi s-a parut ca acelea ar fi prea mari. Si in final, mi-a ajuns siropul.) Apoi l-am lasat sa se raceasca.
- Am pregatit crema. Am batut bine frisca lichida. Am mixat mascarponele, vreo 4 linguri din sirop (cat sa inmoaie putin branza) cu zahar pana acesta s-a dizolvat. Apoi am adaugat si frisca batuta anterior. Am bagat crema in frigider cat timp am pregatit blatul de piscoturi.
- Eu am folosit un inel cu diametrul de 26 cm, asezat direct pe platou. Am taiat vreo 27 piscoturi la capete, cam 2 cm (fotografiile Anei sunt mult mai sugestive decat vorbele mele). Le-am insiropat doar pe o parte (cea de catre interiorul tortului') si am imbracat inelul de tort, formand marginea. Resturile de piscot taiate le-am folosit si le-am pus in interiorul tortului. Insiropand piscoturile pe ambele fete, am format baza tortului, apoi am adaugat jumatate din crema, peste care am asezat bucati de capsuni (cam 175 g). Am asezat un nou strat de piscoturi insiropate, apoi jumatate din crema ramasa (adica un sfert din cantitatea initiala). Peste crema am asezat din nou bucati de capsuni (alte 175 g), deasupra lor am nivelat restul cremei.
- Am avut in minte sa il las peste noapte la frigider (asa am si facut), pentru ca a doua zi sa il decorez cu alti capsuni, ca si in reteta initiala. Insa publicul nu a vrut decor de capsuni, asa ca doar am razuit niste ciocolata neagra deasupra. S-a potrivit foarte bine cu restul de gusturi.
- Ma gandesc ca varianta cu oua e mult mai apropiata de varianta originala de Tiramisu. La tortul acesta, mie mi se pare mult mai accentuat gustul de frisca si, astfel, un gust ce se indeparteaza de acela de Tiramisu (acela cu cafea). De-asta eu nu i-am dat tilul de Tiramisu :)
- Oricum, e un desert usor (nu doar de facut), cu arome (putine) care ies in evidenta si se completeaza foarte bine. Perfect pentru vremea calda de afara.
Super! Imi place mult cum arata!
ReplyDeleteDa, e simplu si elegant. La fel ca si un Tiramisu original :)
ReplyDeleteCe bine arata! Sper s-o am pe masa de paste:)
ReplyDeleteNil, bine ai venit! Si mie imi place cum arata tortul construit asa, cu piscoturi. Am in plan, cat de curand, sa fac si varianta de Tiramisu originala, dar tot asa, sub forma de tort. Mereu mi-a placut cum arata asa ...
ReplyDeleteSarbatori fericite!
Caut de ceva vreme ceva super aratos dar si foarte gustos,acum am oprit cautrea...sunt happy :-)
ReplyDeleteDe ziua Ameliei il vom avea pe masa,sunt sigura ca va fi un succes.Multumesc draga mea,va pupam cu drag.
Va dorim Paste Fericit!!!
Multumesc pentru mesaj, Delia. Sunt convinsa ca i-ai facut Ameliei ceva bun si frumos :)
ReplyDeleteVa pupam si noi, cu drag!
Eu zic ca ai avut o idee buna, de sezon. Perfect.
ReplyDeleteMultumesc, Irina. Adevarul e ca iubesc primavara, care vine cu o gramada de super aimente,unul mai proaspet si mai aromat decat altul. Cu asa oferta bogata, tot ce mai imi doresc e destul timp pentru a aplica toate ideile mele :)
ReplyDelete