Wednesday, August 10, 2011

Tarta cu dovlecei si rosii

Tocmai mi-am dat seama ca o sa va innebunesc cu tartele mele; a fost cea cu fructe de padure, acum e asta cu dovlecei, mai am in drafts una dulce, ca sa nu mai vorbesc despre cele pe care le am in minte spre a le gati :) Da, e evident ca imi plac.

Asa, sa va spun despre tarta de azi. Acum ceva vreme m-am indragostit de frumusetea de t-arta a Irinei. Voiam, voiam voiam sa fac si eu asa ceva. Doar ca, pentru gusturile alor mei, era musai sa mai adaug ceva sos peste legume, o smantana, un ou batut, ceva. Cam in aceeasi perioada am descoperit un aluat de tarta sarata ce imi cam facea cu ochiul. Asa ca am zis sa le combin, ca sigur iese ceva bun. Ei, bun a iesit. Cat priveste aspectul, ei bine, a iesit ceva la polul opus fata de pictura Irinei. :) Am descoperit ca am taiat fasiile de dovlecei putin prea gros si nu am reusit defel sa ii aranjez frumos, spiralat, precum imi pusesem in gand. Dupa cateva incercari esuate m-am dat batuta, am luat fasiile de dovlecei si le-am bucatatit cum mi-a vennit la mana si le-am aruncat aranjat in tava. In doi timpi si trei miscari decorul era gata... si cand te gandesti ca imi pierdusem vreo zece minute tot incolacind la ei, doar doar reusesc frumusetea!
Bun. Daca v-am lamurit cum sta treaba cu imaginea, hai sa va spun si despre continutul tartei asteia.

Ingrediente: 

   Pentru aluat:
  • 250 g faina
  • 120 g quark (sau branza slaba de vaci)
  • 120 g unt, la temperatura camerei
  • 1 ou
  • o lingurita de sare
  Pentru umplutura:
  • 2 dovlecei subtiri, unul cu coaja verde, unul cu coaja galbena
  • vreo 15 rosioare (sau 6 rosii medii)
  • 3 oua
  • 150 g smantana lichida
  • 50 g parmezan
  • sare, piper, nucsoara
  • (eventual 2-3 fire de cimbru)
Mod de preparare:
  • Pregatim aluatul. Amestecam ingredientele cateva minute, pana abtinem un aluat omogen, putin sfaramicios. Daca amestecati cu mana, nu insistati prea mult, caldura mainii topeste untul prea tare. Formati o bila din aluat, impachetati-o intr-o folie si lasati-o la frigider pentru o ora.
  • Ungeti o forma de tarta (26-28 cm) cu unt si apoi tapetati-o cu faina. Intindeti aluatul, dandu-i forma unui disc cu aproximatix 2 cm mai mare decat forma pe care o folositi (caci va trebuie aluat si pe marginile verticale ale formei). Eu mereu intind aluatul intre 2 foi de hartie cerata, fiindca, astfel, aluatul se manevreaza mai usor si nu se rupe atat de repede. Asezati aluatul in tava pentru tarta.
  • Mixati bine ouale, smantana, cascavalul si condimentele. 
  • Preincalziti cuptorul la 200 grade.
  • Spalati bine dovleceii si rosiile. Acum aveti mai multe variante. Fie taiati dovleceii cum va vine la mana si ii trantiti peste aluat, cu rosioarele aruncate printre ei alandala, asa cum am facut eu (in ultima instanta ca deja imi era lehamite de aranjamente  :) ).  Fie taiati dovleceii felii (de-a latul) si rosiile felii intregi (In cazul asta, folositi rosii mari, asa incat feliile de dovlecei sa aiba cam aceeasi marime cu feliile de rosii). Si le aranjati in tava, in cercuri concentrice; incepeti din exterior, cate o felie de dovlecel verde, una cu coaja galbena, apoi o felie de rosie.... si tot asa. Sper ca am fost destul de explicita; sunt sigura ca ati mai vazut modelul asta - arata foarte bine. 
  • (Desigur, puteti incerca vitejeste - ca si mine la inceput - sa modelati dupa exemplul Irinei. Atunci va vor trebui si niste morcovi si veti lasa rosiile deoparte.)
  • Turnati amestecul de oua si smantana desupra legumelor. Presarati peste cateva frunze de cimbru.
  • Dati tarta la cuptor. Dupa 20 de minute, coborati temperatura la 175 grade. Daca vi se pare ca tarta e deja rumenita deasupra, o puteti acoperi cu o folie de aluminiu pentru timpul ramas. 
  • Cam asta e povestea. Cand o scoateti din cuptor, aroma va va indemna sa va infigeti in ea. Dar aveti grija, inca frige! :)
Eh... poate data viitoare imi iese si mie mai frumos. Nu ma las, odata si odata tot o sa fac spiralata cu bucluc :) Dar la gust nu schimb nimic. E perfect asa cum e.
Pofta buna!

P.S. Da, v-ati dat seama, am facut tarta asta demult, pe cand era vremea lacramioarelor :)

2 comments:

  1. imi place foarte mult tarta!Mari

    ReplyDelete
  2. Da, e tare gustoasa combinatia, pacat ca nu mi-a iesit mai dichisita :)

    ReplyDelete