Monday, August 8, 2011

Tarta cu fructe de padure si crème fraîche


Uf, stiu ca nu am mai scris demult pe blog. Motivele sunt diverse, dar sunt de bine toate; in principiu am preferat sa petrec timpul cu ai mei in loc sa stau in fata calculatorului. Dar din cand in cand am mai pozat cate una, cate alta.
Tarta aceasta am facut-o prin mai. Foarte buna, usoara. Numai buna pentru vara. Bine, stiu ca vara e pe sfarsite, toamna ne bate la usa deja. Dar o voi posta, macar sa nu o pierd. :)


Ingrediente:
  • un aluat de tarta - eu am folosit reteta de aici
  • 400 g fructe de padure (afine, mure, coacaze, zmeura)
  • 75 g zahar
  • 300 g crème fraîche / smantana grasa
  • 300 g frisca lichida
  • 3 foi de gelatina (eu am inlocuit cu 2 lingurite de agar-agar)
  • 50 g gem de fructe de padure
Mod de preparare:
  • Pregatim aluatul de tarta, il lasam la rece, il coacem orb, apoi il lasam la racit - sunt aceiasi pasi prezentati in linkul pe care vi l-am dat  mai sus. (Este pentru o tarta cu diamentrul de 24 cm.)
  • Mixam bine smantana cu zaharul, pana acesta se dizolva.
  • Inmuiem gelatina in apa rece urmand instructiunile de pe plic; apoi scurgem foile de gelatina de apa, le amestecam cu 2 linguri de smantana si le lasam la foc mic pana se dizolva, fara sa ajungem la punctul de fierbere.
  • Apoi adaugam compozitia de gelatina la amestecul de smantana si zahar.
  • Separat batem frisca lichida si o adaugam la crema de smantana.
  • Adaugam si 250 g fructe de padure, amestecand incet, pentru a nu zdrobi fructele fragile.
  • Turnam crema peste blat si o dam la frigider pentru cel putin o ora.
  • Inainte de servire presaram deasupra restul fructelor. 
  • Amestecam gemul cu 2 linguri de apa si fierbem amestecul scurt, un minut, dupa care turnam incetisor sosul format peste fructele de padure.
  • Asta e tot, absolut pe gustul meu. Pofta buna!

4 comments:

  1. Foarte faina tarta ai facut!
    Bine ai revenit!

    ReplyDelete
  2. Multumesc, Miha.
    Da, stii cum e, cu cat mai simplu, cu atat mai bine, mai frumos, mai bun.... :)

    ReplyDelete
  3. Multumesc, Alexandrina :)
    Sa stii ca la gust e chiar mai mult de-atat!

    ReplyDelete