Friday, October 28, 2011

Briose motate, cu merisoare

Zilele trecute am gasit in piata merisoare si le-am cumparat fara sa am clar in minte ce voi face cu ele. In fine, ajunsa acasa, am gasit lipit de eticheta cutiei un fluturas cu mai multe idei de retete. Asa am ajuns sa folosesc o parte din ele la Supa crema de dovleac si merisoare, iar o a doua parte am folosit-o la aceste briose dragalase si pline de arome tomnatice.


Acum, o mica paranteza despre aceste merisoare. Poate nu e cea mai fericita traducere pe care o abordez, dat fiindca eu am folosit in aceasta reteta cranberries (engl.) sau moosbeeren (ger.), importate din America. Se pare ca in nordul Europei creste un soi de wild cranberries, avand fructele mai mici si colorate rosu in interior, in timp ce suratele lor americane sunt mai maricele si in interior sunt mai seci si au culoare alb-galbuie.

Am vrut sa gasesc o traducere adecvata din engleza in romana pentru cranberries; Wikipedia nu are varianta in romana, iar dictionarele on line mi-au dat ca solutii fie afinele, fie merisoarele. Dar, cautand mai adanc, am descoperit ca merisoarele din romana sunt ceea ce in engleza se cheama lingonberries sau cowberries (http://ro.wikipedia.org/wiki/Meri%C8%99or_%28plant%C4%83%29). In germana, ar fi preiselbeeren, iar in finlandeza -  puolukka (le foloseam la prajituri pe vremea cand locuiam in Finlanda, sunt niste fructe mai marunte si mai sferice fata de cranberries-urile americane pe care le am acum).

Fotografii explicite despre diferenta intre lingonberries, american cranberries si wild cranberries am gasit in acest articol - http://www.saunalahti.fi/marian1/gourmet/i_berry.htm.

Si ca o concluzie, nu stiu sigur cum se traduc cranberries in romana, dar am folosit termenul de merisoare in ideea ca sunt cumva inrudite. Ori macar seamana, nu? :)

Hai ca inchei paranteza asta luuunga si revin cu reteta:

Ingrediente pentru briose (14 - 20 bucati, in functie de cat de mult umpleti formele):
  • 180 - 200 g merisoare  
  • 2 linguri suc de mere
  • 175 g zahar brun
  • 125 g unt, la temperatura camerei
  • 2 oua
  • 175 g iaurt
  • 250 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1 mar micut
  • 30 g nuci
Ingrediente pentru crema de mascarpone si frisca (am folosit reteta de aici):
  • 225 g mascarpone
  • 235 ml frisca lichida
  • 6 linguri de miere

     Mod de preparare:
    • Punem merisoarele, amestecate cu sucul de mere si 50 g zahar la fiert, la foc potrivit, pana ce sucul scade (3-4 minute). Lasam deoparte sa se raceasca.
    • Mixam ouale, iaurtul si restul de 125 g zahar. Separat, mixam untul pana devine o crema moale, apoi adaugam compozitia obtinuta mai devreme, din oua, iaurt si zahar. Omogenizam bine.
    • Cernem faina impreuna cu praful de copt, asa incat acestea se vor amesteca bine, apoi le adaugam la aluat.
    • Marul se curata si se taie in bucatele marunte. Nucile se toaca marunt. Merisoarele se scurg. Pastram 2 linguri de merisoare si putina nuca pentru ornat. Restul de merisoare si nuca, precum si cuburile de mere le adaugam in compozitioa de aluat.
    • Tapetam formele de briose cu hartii speciale (sau cu ulei si faina) si turnam aluat in ele; eu le-am umplut cam 2/3 si puteti vedea in fotografia de jos cum au crescut (nu foarte mult). Daca vreti hartiile mai pline, puteti turna ceva mai mult aluat in ele.
    • Dam la cuptorul preincalzit, la 175 grade, vreme de 25-30 de minute. Verificati cu o scobitoare cand sunt gata; daca le intepati cu scobitoarea si aceasta ramane curata, e semn ca e timpul de a le scoate din cuptor.
    • Cat timp se coc, preparam crema: mixam bine toate ingredientele. Apoi o lasam la frigider. Ornam briosele cu crema cand acestea sunt perfect reci. Apoi presaram deasupra cateva bucatele de nuci si de merisoare.
    Briosele acestea nu sunt foarte dulci (merisoarele fiind niste fructe acrisoare), dar crema indulcita cu miere le acompaniaza perfect. Dupa gustul meu, aceste briose ar merge foarte bine si doar presarate simplu cu niste zahar pudra. Pe de alta parte, sotul meu a gustat o briosa fara crema de mascarpone si a simtit-o prea acra...

    Oricum, sunt delicioase alaturi de o ceasca de ceai. Numai bune de incalzit sufletul intr-o dupa-amiaza infrigurata de toamna.
    Si voi trimite dragutele astea motate la provocarea "Dulce Romanie", gazduita in aceasta luna de MyFancyCake.
    Pofta buna!

    2 comments:

    1. Buna ziua
      Numele meu este Constantin Iacob si va propun sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://iasi-lantul-amintirilor.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Anunturi Iasi (fara diacritice)
      Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi titlul pe care il doriti si linkul
      O zi buna va doresc.

      ReplyDelete