Friday, October 14, 2011

Felii de Vinete Coapte cu Salata Greceasca

Aceasta e o reteta pe care am incercat-o acum mai bine de o luna. Nu stiu cum (mereu) se face ca, atunci cand am vreme sa experimentez diverse retete, sa le si fotografiez (uneori in cate-o forma mai putin reusita), ajung sa nu gasesc timp pentru a le posta. Si uite asa, mi se aduna o lista intreaga de posturi nepublicate, ce contin doar niste fotografii... si cam atat. Asta in cazul fericit in care apuc sa le incarc pe blog, chiar si sub forma de draft; caci mai sunt si multe fotografii care nu au noroc si raman stocate pe cardul aparatului foto :) De-asta mi se intampla sa public retete cu diverse una-alta chiar la sfarsit de sezon 'una-alta'. Precum e cazul acestor vinete absolut De-LI-CiOA-SE!!!

Aveam, de fapt in plan, o alta idee de vinete coapte, cu sos de lapte batut si rodie, marca Ottolenghi (o alta varianta geniala, dar pe care eu nu am apucat sa o fotografiez). Insa in perioada aceea nu m-am intalnit cu nici o rodie in plimbarile mele la piata. In schimb m-am intalnit cu reteta aceasta de pe SmittenKitchen, in plimbarile mele pe internet. Asa ca, pam-pam! Treaba e gata cat ai zice peste si e foarte gustoasa. Nu imi vine sa cred ca nu am incercat atata vreme vinete, sub alta forma decat celebra salata ori musaca. Zau ca nu stiam ce pierd! Ei, acum stiu si va indemn si pe voi sa incercati vinetele  coapte, sub diverse prezentari - iata, eu tocmai va ofer doua alternative. Sunt delicioase - stiu ca ma repet :)

* pentru 2 portii
Preincalzim cuptorul la 200 grade.
Luam o vanata de marime medie, o spalam bine, o taiem in felii groase de 1 cm, le saram, piperam, le punem in tava de cuptor captusita cu hartie de copt si unsa cu cativa picuri de ulei de masline (cam o lingura). Eu am presarat si niste cimbrisor deasupra, caci ScufitaMica tocmai imi jumulise tufa de pe balcon :)
Dam la cuptor, timp de 15 minute, pana cand feliile se bronzeaza frumos si apoi le intoarcem pe cealata parte si le mai lasam la copt  vreo 10 minute. 

Cat timp s-au copt feliile de vanata, am pregatit o salatica, pe stil grecesc, din 5 rosioare, o ceapa verde, jumatate de ceapa rosie, 100 g feta, 2 linguri ulei de masline, cativa stropi de zeama de lamaie si ceva patrunjel verde jumulit de aceeasi Scufita (care isi cauta de lucru, cat timp mama ei pozeaza mancare - 'Ciudata mama!', isi zise fetita in gand :) )
Punem salata mot deasupra feliilor de vanata coapte si mancam ca haplea, cu Mmmmm! si Miaaammm!, minunandu-ne cum de ceva atat de simplu poate fi atat de gustos si de efect. 
Pofta buna!

8 comments:

  1. Asta tre sa fi fost un deliciu!

    ReplyDelete
  2. Mmm, ce idee apetisanta! Pupic si we frumos :*

    ReplyDelete
  3. Da, da, desi ma repet si ma repet, sunt delicioase. La fel si varianta lui Ottolenghi.
    Duminica frumoasa tuturor!

    ReplyDelete
  4. Heeei, Piscoata sefa :) Ce bucurie sa te vad aici! Spor la treaba, sper sa ii placa Piscotului mic. Asta al meu e mai nazuros, si ne-a lasat noua toata bunatatea de vinete :P

    ReplyDelete
  5. Mama mea obisnuia sa imi faca astfel de vinete! Sunt absolut delicioase.

    ReplyDelete
  6. Eu in copilarie stiam doar de retetele clasice de salata sau musaca de vinete.
    Acum imi imaginez ca mama ta e o deosebita, daca stia sa faca asa bunatate, de o asemenea simplitate :)

    ReplyDelete