Tuesday, October 18, 2011

Budinca de branza de vaci cu gris si mere

Iar am rasfoit o revista cu retete culinare, iar am poftit uitandu-ma la fotografii. Titlul acesteia de fata era Prajitura cu branza, mere si seminte de pin. Mie, la final, mi-a amintit foarte mult de budincile de orez si branza de vaci pe care le primeam, mica fiind, la gradinita - cele mai bune din lume, nici acasa nu stiau, nici bunica si nici mama, sa imi faca atat de bune si niciodata, nicicand in viata mea nu le-am mai regasit gustul perfect :) ( ... nu-i asa ca toti purtam cu noi amintirea unui ceva-cel-mai-bun-din-lume? ).
Ei, eu am redenumit-o "budinca" - mi se pare un titlu mai sugestiv si, urmatoarea data, voi pune niste orez in locul grisului (... inca ma aflu in cautarea acelei cea-mai-buna-budinca-de-orez-din-lume).



 Ingrediente:
  • 1,5 kg quark - 20% grasime (puteti inlocui cu branza de vaci, slaba)
  • 125 g gris
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • 175 g zahar
  • 4 oua
  • un varf de cutit de sare
  • 2 mere acrisoare (Boskop / Bot de iepure, de exemplu)
  • 50 g seminte de pin
Mod de preparare:
  • Preincalzim cuptorul la 175 grade Celsius.
  • Amestecam branza, grisul, 100 g zahar.
  • Separat, mixam ouale, sarea si restul de zahar (75 g), 2-3 minute. Apoi le adaugam la compozitia de branza.
  • Curatam merele de coaja si samburi si le feliem subtire. Le amestecam usor, sa nu le zdrobim, in compozitia de quark.
  • Tapetam o forma rotunda cu margini detasabile (cu diametrul de 24-26 cm) cu hartie de copt, atat pe fund cat si pe lateral.
  • Turnam aluatul in tava, iar pe deasupra presaram semintele de pin.
  • Dam la cuptor pentru 75 minute. Daca este nevoie  si budinca capata o culoare frumoasa dupa 45-50 de minute, acoperim prajitura cu o foaie de aluminiu, pentru a impiedica arderea ei in partea de sus. 
  • Dupa acest timp, o scoatem din cuptor, o lasam sa se raceasca, o asezam pe platou si o pudram cu zahar pudra.
E foarte simplu de facut, aproape se face singura - o reteta minunata pentru atunci cand nu avem timp sau energie, dar avem pofta de ceva bun. Va sfatuiesc sa nu uitati samburii de pin. Sunt deliciosi si ii dau acestei budinci o nota speciala.

Pofta buna!


10 comments:

  1. Ce bunatate, Anki! Mere, gris, mmmm, delicios :)

    ReplyDelete
  2. Deli, Miha, chiar sa stiti ca e tare bunuta. Trebuie sa mai spun ca eu am executat-o mecanic, respectand reteta, avand in minte ca fac o prajitura cu branza si mere, dar fiind atenta de fapt la copii. Iar cand am gustat-o am avut o surpriza tare placuta, vazand cat e de usoara si cat de tare imi amintea de Budinca Aceea.

    ReplyDelete
  3. Ce deliciu ai aici!!! minunat arata!

    ReplyDelete
  4. vaaaaaaaaaaaaai! si gata. offline, am inundat tastatura :))))

    ReplyDelete
  5. :) ... acum zambesc, caci initial ma gandeam sa nu postez reteta. Cumva ma gandeam ca e asa simpla incat va trece neobservata. Dar am scris-o, totusi, ca sa imi fie mie la indemana si sa imi sara in ochi, sa nu care cumva a uit de ea :)

    ReplyDelete
  6. pot folosi fructe de padure in locul merelor?

    ReplyDelete
  7. Anonim, cu siguranta iese buna si combinatia asta.

    ReplyDelete
  8. Ar fi fost pacat sa nu o postetzi.Arata formidabil si probabil foarte gustoasa.Multumesc pt. reteta o voi face si eu.!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cu mare placere, sper sa va fie pe plac :)

      Delete