Monday, December 1, 2014

Blat de cacao. Crema de branza. Mascarpone. Miere. Tooort!


A trecut mai bine de un an de cand am descoperit reteta lui Andie de tort usor, bun si rapid. L-am facut de nenumarate ori, intai pentru noi, apoi pentru prieteni, pentru parinti, frati si veri, iar pentru noi... si tot asa. Mereu am avut succes cu el, mereu a placut degustatorilor. 

Saptamana trecuta o prietena mi-a cerut o reteta buna de tort de casa. Si, cum s-a mai intamplat deseori in ocazii similare, am trimis iar mail cu linkul lui Andie, reamintindu-mi mie ca ar fi fain sa postez si eu reteta asta. Ocazia mea a fost cea de ieri, de Sfantul Andrei. Dimineata am copt iute blatul, pana s-a racit am pregatit crema. Dupa o ora am asamblat. Apoi, rapid, cateva poze. Si apoi dupa pranz am avut ce prezenta sarbatoritilor. Toata lumea fericita :)
Si va indemn sa incercati reteta asta cat mai curand, fie pentru masa in familie de duminica viitoare, fie pentru sarbatorile ce se apropie. Sunt convinsa ca va va fi pe plac.

Ca mai mereu eu am adaptat reteta la partea de dulce. Dar si la aceea de sirop. Adica am facut o cantitate mai mica si cu mai putin zahar decat cea din reteta originala. Asa incat voi posta cantitatile mele, recomandandu-va voua sa adaptati cantitatea si dulceata siropului dupa preferintele voastre.

Ingrediente: 

    Pentru blat:
  •  4 oua
  • 120 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 90 g faina
  • 30 g cacao
  • 2 linguri ulei
  • un varf de cutit bicarbonat
  • putina sare
  Pentru crema:    
  • 500 g mascarpone
  • 250 g crema de branza (eu folosesc Almete, dar puteti folosi si o branza grasa de vaci)
  • 2 linguri si jumatate de miere (in plus sau in minus, dupa preferinta voastra)
   Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 2 linguri zahar


Preparare:
  • Pregatim blatul. Pornim cuptorul la 180 de grade, sa se incinga. Separam ouale. Batem bine albusurile impreuna cu un praf de sare. Cand spuma este tare, adaugam rand pe rand, cate putin zahar si continuam mixarea, pana ce folosim tot zaharul. Apoi adaugam pe rand, galbenusurile, continuand mixarea. Adaugam uleiul. Amestecam. Separat cernem faina, cacaoa si bicarbonatul, dupa care o incorporam usor la aluatul de oua, amestecand cu o spatula, incet, cu miscari de jos in sus. Pregatim o tava cu diametrul de 18 - 20 cm, tapetand-o cu hartie de copt. Turnam aluatul in tava si dam la cuptor pentru 35-40 minute (la final fiti cu ochii pe aluat si verificati cu scobitoarea daca e copt). Apoi lasam aluatul sa se raceasca complet.
  • Pregatim crema: mixam ingredientele pentru a fi bine omogenizate, apoi lasam crema la frigider.
  • Pregatim siropul: intr-o craticioara caramelizam zaharul. Cand acesta s-a topit si s-a transformat intr-un caramel lichid, turnam apa peste el (fiti atenti, caci aburii ce se vor ridica va pot arde serios). Mai lasam  la fiert cateva minute, pana caramelul (ce se va fi intarit in momentul in care ati turnat apa) se va topi. Daca doriti, puteti adauga si alte arome. Api lasam siropul sa se raceasca complet.
  • Asamblam: intai nivelam blatul (la mine e mereu necesara etapa asta, caci mereu imi ies blaturile umflate deasupra - dar nu-i bai, astfel de resturi  se aduna si sunt bune de folosit la Cakepops). Apoi taiem blatul in 3 felii pe orizontala. Aranjam o felie pe platoul de tort, insiropam, acoperim cu o treime din crema, apoi inca o felie de blat, inca o data insiropam, acoperim cu al doilea strat de crema, in final ultima felie de blat, ultima tura de insiropare si restul cremei. Decoram cu bombonele sau cu fructe (vedeti exemplul lui Andie).


Stiti ca de obicei se recomanda coacerea blatului cu o zi inainte. Astfel se raceste complet, apoi se si invecheste putin pentru ca in momentul asamblarii sa poata absorbi mai bine siropul. De obicei imi organizez si eu timpul in asa fel incat sa reusesc sa respect aceasta idee. Doar ca de data aceasta nu s-a potrivit si am copt blatul dimineata devreme, apoi l-am lasat sa se raceasca (nu a durat atat de mult, fiind un blat mic). Cand a fost complet racit, l-am invelit intr-o folie si l-am lasat in congelator cam jumatate de oraa. M-a ajutat foarte mult ca blatul s-a intarit si l-am putut taia orizontal mult mai usor si fara a-l zdrobi. Dupa aceea l-am montat asa cum am explicat mai sus. Totul a decurs foarte repede si rezultatul a fost asa cum il stiam din alte dati, foarte bun. 

Multumesc, Andie, pentru reteta! Spor la treaba voua!


Si fiindca azi e 1 decembrie, La multi ani Romania! Sa fii sanatoasa si curata!

No comments:

Post a Comment