Friday, April 15, 2011

Briose purcelusi

 
Cam la fiecare 3 luni, ne vine randul sa ducem la gradinita gustarea de dimineata pentru gasca de copii. Asa am inceput sa caut idei haioase de gustari potrivite pentru mic dejun, care sa le si faca cu ochiul.
Data trecuta le-am facut Vargabeles, in ideea de a le arata si ceva romanesc (ma rog, nu am filozofat prea mult pe tema originii, ca o fi unguresc, ori o fi romanesc... :P ). Oricum, fiindca nu eram prea sigura de le va placea tuturor, le-am dus de back-up si cateva painici in forma de purcelusi, facute simplu din aluat de paine. Sincer, mie nu prea mi-a placut cum au iesit, ca uitasem sa pun sare, si imi pareau fara gust, insa le-am dus si niste gem sa isi unga pe painici. Si mi s-a zis ca astea au fost marele succes. Desigur, aspectul jucaus a fost smecheria :)

Ei, si cum iar ne vine randul la micul dejun comun, am vrut sa fac o repetitie cu purcelusii mici, de data asta umpluti cu sunca si cascaval. Am folosit un aluat de cornuri, de-al Mayei, pe care l-am mai facut de multe ori.
Si au trecut testul, asta vor primi copiii. Cu putin mai multa umplutura.

Portii: 16 bucati

Ingrediente:
  • 350 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 5 linguri ulei
  • aprox 150 ml lapte
  • 1 ou
  • putin zahar
  • o lingurita de sare
  • sunca, cascaval, masline
Mod de preparare:
  • Pregatim aluatul: Frecam drojdia, zaharul si jumatate din laptele caldut. Turnam amestecul peste faina; asteptam sa se umfle 5-10 minute. Apoi adaugam oul, restul de lapte, uleiul si sarea si framantam pana obtinem un aluat elastic. Lasam 30-40 min sa creasca la loc ferit de curenti de aer.
  • Intindem o foaie subtire. Cu un pahar decupam forma pentru fete.
  • Pe un astfel de disc asezam o bucatica de sunca si una de cascaval, iar apoi acoperim cu un al doilea disc si sigilam marginile. Daca va umeziti degetele cu apa, marginile se vor lipi foarte usor.

  • Cu ajutorul unui dop de plastic decupam discuri mai mici. Un astfel de disc va reprezenta nasul purcelusului (caruia i-am facut si 2 crestaturi cu varful unui cutit - ca niste nari), iar sferturi de disc vor forma urechile. Le lipim de fetele purcelusilor, tot umezind usor cu apa aluatul.
  • Ochii i-am realizat din masline negre, decupandu-i cu ajutorul unui pai.
  • Dam la cuptorul preincalzit la 175 grade, pret de 15-20 min (urmariti aluatul pana cand se rumeneste usor).

Am uns cu ou majoritatea purcelusilor, dar am lasat si cativa simpli, neunsi. Mie imi plac mai mult cei unsi, au iesit mai luciosi si mai imbujorati.
Sigur ca pot fi umpluti si cu dulceata, sau pot fi lasati simpli, caz in care va vor iesi in jur de 32 bucati. Puteti forma purcelusi folosind si alte aluaturi. Si, desigur, puteti coopta copiii la formarea animalutelor.
Distratie placuta tuturor!
Surse de inspiratie: aici (unde puteti gasi si o idee pentru a forma iepurasi din aluat) si aici.

6 comments:

  1. sunt super haiosi acesti purcelusi gustosi!

    ReplyDelete
  2. Asa e, si pe mine m-a atras aspectul intai de toate. Despre copii, nici nu mai spun :)

    ReplyDelete
  3. Uai, poate o sa apuc sa fac cu Rux :)

    ReplyDelete
  4. Superbi purcelusii!Tare dragalasi,iar copiii au fost încîntati pe masura!

    ReplyDelete
  5. No, ce parere are Ruxi despre aluaturi si purcei? :) Sper sa va distrati!

    ReplyDelete
  6. Saru'mana, Maya. Clar, e o gustare foarte simpatica de prezentat copiilor. E simpla si le face cu ochiul :)

    ReplyDelete