Thursday, April 7, 2011

Tarta cu leurda


Sper ca aveti o zi senina toti. La noi asa e. Primavara e in jurul nostru. Chiar am observat de cateva zile ca se vede lucrul asta si in blogosfera culinara. Peste tot, retete care mai de care mai verzi, mai inflorate si vesel colorate. Si, dupa un scurt sondaj ochiometric, total lipsit de profesionalism :P, am ajuns la concluzia ca vedeta saptamanii asteia ar fi leurda. Ba un pesto de leurda, ba o supa de leurda, ba o salata cu leurda... si asa mai departe.

Eu am facut o tarta. As fi vrut-o un quiche, pana la urma am facut o struto-quiche-leurdo-camila. In primul rand ca m-am trezit cand deja era ceasul inserarii si nu mai era vreme de framantat aluat, dat la rece, asteptat etc.
Apoi, mi-am amintit ca scosesem din congelator, cu o seara inainte, un aluat foietaj... cu gandul ca l-oi folosi la ceva, fara sa am in minte ceva clar. Si isi astepta randul frumusel, in frigider.
Deci unul si cu unul fac doi. Iata ce a iesit.
* 8 portii
* Timp de pregatire: 60 min

Ingrediente:
  • o foaie de aluat foietaj 
  • 200 g rosioare (eu am pus ceva mai putine, dar a fost o greseala :P)
  • o ceapa rosie
  • 50 g leurda, cam jumatate de legatura adica (data viitoare as pune intreaga legatura de100 g)
  • 250 g branza de vaci sau quark
  • 100 ml smantana dulce
  • 3 oua
  • sare, piper, nucsoara

Mod de preparare:
  • Intr-o forma de tarta unsa cu unt, punem foietajul. Intepam cu furculita din loc in loc pentru a evita umflarea lui.
  • Ceapa, taiata solzisori, o calim 2 minute in 2 linguri de ulei de masline.
  • Leurda, spalata bine si uscata, o taiem marunt.
  • Amestecam ouale cu branza si smantana. Asezonam cu sare, piper si putina nucsoara.
  • Adaugam leurda maruntita in crema de oua si branza.
  • Turnam amestecul in tava, peste aluat.
  • Deasupra rasfiram ceapa calita si aranjam jumatatile de rosii.
  •  Coacem in cuptorul preincalzit, la 175 grade Celsius, pret de 40-45 minute, pana se rumeneste frumos.
Si cateva observatii:
Aveam in minte sa pun in umplutura si niste branza de casa, de acasa (din aia adusa de mama, cu avionul :P , cine sta departe, cunoaste). Dar am uitat. Asa ca am presarat peste tarta dupa ce a fost gata. Bun si asa.
Este o tarta foarte buna pentru un mic dejun intarziat, ori pentru o cina usoara. Se potriveste de minune alaturi de o cana cu sana sau kefir. 
Si, pana la urma, mi-a placut mai mult ca am folosit foietaj in loc de clasicul aluat pentru quiche. Mi s-a parut  astfel un fel mai usor si mai aerat (asta si din cauza ca am folosit branza de vaci). Ca sa nu mai aminesc faptul ca a fost mai rapid.
Pentru cei cu o papila mai "pacatoasa", se potriveste adaugata in compozitie si niste afumatura.
La fel, daca va e pe plac, puteti folosi alaturi (sau in loc) de leurda, frunze de busuioc sau de rucola.

Pofta buna!

4 comments:

  1. ce grozav arata...si ce buna trebuie sa fie!

    ReplyDelete
  2. Bine ai venit, Violette!

    ... a fost. :) Desi teoretic s-ar zice ca ies 8 portii de acolo, noi am dat-o gata 2 adulti doar, aseara la cina si apoi, la micul dejun de azi am mai avut eu 2 bucati ca cea din imagine.

    Vai ce mancaciosi suntem! Pe de alta parte, chiar e gustoasa si e foarte lejera. Face mult ca am pus quark si nu vreun cascaval sau alta branza mai grea.

    Iti urez sa o faci, chiar daca nu ai la indemana leurda, o poti inlocui cu alta frunza verde ce va place.

    ReplyDelete
  3. La cum arata , si la cate bunatati sunt in ea , nu are cum sa nu fie favorita !!! ;)

    ReplyDelete
  4. Da, eu pot sa traiesc numai cu rosii si branza, deci e clar ca genul asta de tarta e sus in top la mine :) Sus de tot!

    ReplyDelete