Monday, August 29, 2011

Negresa marmorata


                                                                                                    reteta David Lebovitz
Desi mai facusem in trecut vreo cateva retete de negresa cu crema de branza, de data asta am ales sa merg pe mana lui Lebovitz. Demult voiam sa incerc o reteta de-a lui si iata ca a venit vremea sa-mi implinesc voia. Rezultatul, cum era de asteptat, a fost minunat.
Ne-a placut atat de tare incat am decis ca asta va fi desertul dus de noi la petrecerea din gradina pe care o planuiam cu toti vecinii, pentru urmatoarea zi. Asa ca ne-am suflecat manecile si ne-am pus din nou la treaba. Atat doar, ca in sambata petrecerii a plouat neincetat si nu am mai iesit in gradina, ci am ramas fiecare la casa lui. Noi, desigur, cu tot cu desertul minunat.
Bine ca nu iese o cantitate prea mare de prajitura, altfel ar fi fost cazul sa imi fac griji pentru faptul ca am dat gata 2 portii de negresa in 3 zile.  :)
Iata povestea lor:

Ingrediente:
  • 85 g unt
  • 115 g ciocolata (eu folosesc neagra)
  • 130 g zahar (eu folosesc brun)
  • 2 oua mari, la temperatura camerei (eu am pus si albusul - frate cu galbenusul de la crema de branza)
  • 70 g faina
  • 1 lingura cacao
  • 80 g chipsuri de ciocolata
  • un praf de sare (eu nu am pus, ca inca uitasem sa cumpar sare :P )
  • 200 g crema de branza, la temperatura camerei
  • 1 galbenus mare
  • 3-4 linguri de zahar pudra, dupa gust (Lebovitz spune 75 g zahar tos)
  • un varf de cutit de extras de vanilie
Mod de pregatire:
  • Tapetam o tava cu hartie de copt. Sa aiba aproximativ suprafata de 20-23 cm patrati. A mea e mai mult lunga decat lata :) , 19 x 24 cm.
  • Intr-o cratita punem ciocolata si untul, bucati. Topim amestecul pe foc, la temperatura mica, pana se omogenizeaza. Apoi luam deoparte si adaugam pe rand zaharul si ouale.
  • Adaugam si faina, cacaoa si sarea (daca aveti). Amestecam. La final turnam si bobitele de ciocolata. 
  • Lasam deoparte pana pregatim crema de branza (adica pana mixam branza, zaharul, galbenusul si miezul de vanilie).
  • Turnam in tava aluatul de ciocolata. Deasupra asezam crema de branza si, cu ajutorul unei furculite, facem rotocoale pe deasupra prajiturii pentru a crea efectul marmorat.
  • Dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de aproximativ 35-40 minute. Cand e gata, o lasam sa se raceasca, apoi o scoatem foarte usor din tava si o portionam.

In tura a doua de negresa am renuntat la efectul marmorat. Am turnat in tava jumatate din compozitia ciocolatoasa, peste ea am pus crema de branza si apoi, restul de cioco-aluat. Iar deasupra am presarat o mana de zmeura proaspata, vreo 100 de grame. Foarte buna si in varianta asta.
                               



Pofta buna!



7 comments:

  1. O da, si mie imi place tare reteta lui! e printre preferate! foarte frumoasa ti-a iesit!

    ReplyDelete
  2. Multumesc, Anto.
    Adevarul e ca nu prea ai cum da gres cu reteta asta :)

    ReplyDelete
  3. Ce faina prajitura! Bine ca n-a mai trebuit s-o impartiti si ati papat voi tot! :))))

    ReplyDelete
  4. :) Bine, bine, dar acum tre' sa mancam salati din gradina ursului vreo trei zile, ca sa ne spalam pacatele (si soldurile) dupa atata ciocolata :P

    ReplyDelete
  5. Sunt mare fan Lebovitz! Ce brownies impecabile ai pregatit... Chiar ma gandeam ieri la ciocolata... Muuuuuulta ciocolata :) O zi frumoasa!

    ReplyDelete
  6. Miha, da chiar asa, e buna salata, mai ales atunci cand mai pui una-alta pe langa frunze verzi :) Chiar acum am pregatit una cu sfecla. Yamm!

    Deli, mi-am dat seama de slabiciunea ta penbtru ciocolata, uitandu-ma la tine pe blog. Dar la o adica, cine nu o are? :P

    ReplyDelete