Saturday, July 7, 2012

Mini tarte cu quark si afine


Luna aceasta, de fapt luna trecuta, am fost invitata pentru prima oara la Tea Party-ul organizat de Emily (este vorba de un proiect virtual in care suntem invitati sa pregatim cateva gustari pe care sa le savuram alaturi de o ceasca de ceai).   M-am bucurat tare mult de aceasta ocazie,
caci, in afara de faptul ca ideea este minunata, Emily este ea insasi o persoana delicata, calda si pozitiva, o gazda ideala cred.
Si nu, nu o cunosc in afara blogului ei, insa zic eu ca blogul ei spune destule despre ea.

... Cum majoritatea ideilor mele gravitau in jurul deserturilor cu fructe am tot luat de la piata, intr-o zi cirese... pe care le-am mancat asa, goale. Apoi, in alta zi, capsuni... si iar le-am savurat ca atare. Altadata am luat zmeura... si da, ati ghicit, copiilor (si nu doar lor) le-a placut asa simpla si curata. Si uite asa, din gramada de idei, am ajuns sa pun in practica doar una dintre ele, si aceea fiind facuta tot asa, super rapid, intre doua ture de biciclete.
Ei, la urma urmei, am aflat ca nu trebuie sa muncim ore intregi pentru a ne bucura de cateva clipe de liniste si tihna. A fost de-ajuns un rest de aluat, cateva ingrediente simple, un vrum-vrum cu mixerul vertical, o floare intr-o vaza si un ceai racoros... iar la final am uitat de zapuseala si de soarele torid de afara si am zambit inca o data la frumusetea lucrurilor simple.

Temele acestei editii sunt culoarea mov si macii. Si, fiindca nu am vrut sa iau macii de la ei de-acasa din lanul de grau pentru a-i aduce acasa la mine in fata aparatului foto, i-am pozat acolo, unde le e locul. Da, ei ne sunt vecini, caci ii avem chiar vizavi de casa, si ne fac sa zambim de fiecare data cand iesim la plimbare.
Va spun foarte pe scurt si despre reteta: eu am avut un rest de aluat ca si acesta, cam un sfert din cantitatea aceea, din care mi-au iest 6 tarte mici. De altfel, mereu folosesc reteta asta pentru aluatul de tarte dulci in orice marime le-as pregati. Pentru crema am mai folosit 200 g quark, 1 lingura de zahar pudra si 100 g afine. Desigur, in functie de gust, putem adauga mai mult dulce (chiar si miere). Am pastrat cateva afine pentru a le aseza deasupra prajiturelelor, iar restul ingredientelor le-am mixam toate impreuna. Am lasat crema la frigider timp in care am copt aproximativ 15 minute la 175 grade aluatul, in tava de briose (le-am copt orb, adica le-am acoperit cu hartie pergament si boabe de fasole). Cand au fost rumentite le-am scos, le-am lasat la racit apoi le-am umplut cu crema. Deasupra am asezat afinele ramase si am presarat putin zahar pudra.
Le-am servit alaturi de ceai de menta, rece.
E recomandat sa le servim de indata, caci altfel crema se inmoaie (fiindca nu am folosit gelatina ori agar agar) si fiindca afinele oxideaza si culoarea cremei se schimba usor in maroniu in cateva ceasuri. 

Sa aveti o zi frumoasa si linistita!


10 comments:

  1. Bine ai venit pe aici. Da, da, uneori nu avem la dispozitie prea mult timp pentru stat la bucatarie :)

    ReplyDelete
  2. Ignoranta ... dar nu stiu ce este quark. Am incercar sa caut pe internet dar ce am gasit eu nu se prea mananca :)

    Altfel, bine arata si prajiturica si macii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei, mersi :)
      Eu am aflat de quark abia cand nu am mai avut la dispozitie (de cumparat) branza de vaci. Si cum nu imi e mereu la indemana sa fac acasa, a trebuit sa gasesc o alternativa :)
      Uite aici ce scrie Wiki despre quark: http://en.wikipedia.org/wiki/Quark_(cheese)

      Delete
  3. Excelent arata! Imi place combinatia!

    ReplyDelete
  4. Cred ca sunt delicioase...quark cu afine...excelent!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mniam-minam!
      Ca sa nu iti mai spun ca de trei zile caut rabarbar sa incerc reteta ta de curd. Inca mai caut, daca reusesc, iti dau de veste :)

      Delete
  5. Superba alegere ptr party !!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, cum se vede, am ales una dintre cele mai usoare gustari :)

      Delete