Monday, September 22, 2014

Rulada cu dovleac si crema de branza


Imi dau seama acum, pentru a nu stiu cata oara, ca mie imi plac foarte mult prajiturile sub forma de rulada. Mi se par frumoase si cochete. Dar le fac foarte rar. Nu stiu de ce, fiindca se pregatesc foarte rapid, de fapt. Si sunt o gramada de combinatii si arome pe care le poti varia. Si sunt faine, am mai spus :) Asa ca, nota pentru mine, sa fac mai des rulade dulci.

Zilele trecute am incercat varianta aceasta, cu blat cu dovleac si crema de branza cu miere. O bunatate. Desi m-am hotarat abia dimineata asupra retetei, am reusit sa o pregatesc inainte de a pescui copiii de la gradinita. Si cum s-a intamplat apoi sa avem musafiri, seara ne-a gasit fara urma de prajitura si cu gandul ca asta e o reteta de notat in colectia familiei. Asa ca, iata, o public, poate va inspira si pe voi...

Mie mi-a atras atentia aceasta reteta, mi s-a parut ca arata super apetisant. In plus, dragostea mea pentru dovleac este nemarginita, asa ca nu a fost deloc greu sa ma decid sa probez si eu. Am incercat doar reteta blatului, de fapt, si am redus cantitatea originala de zahar, asa cum fac mereu cand incerc retete de pe site-uri americane (si bine am facut, caci a iesit suficient de dulce). Apoi, am inlocuit crema, care mi se parea prea greoaie, prea calorica, prea... porcoasa :), cu una simpla din crema de branza amestecata cu miere. Desi am gustat mereu, sa controlez dulceata, la final a iesit putin prea mult pentru gustul nostru, asa incat data viitoare voi reduce si cantitatea de miere.   



Ingrediente: 
  • 3 oua
  • 175 g zahar brun
  • 2/3 cana (de 250 ml) plina cu piure de dovleac (dovleac copt si pisat apoi cu mixerul bat)
  • 100 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/2 - 1 lingurita scortisoara  (dupa gust)
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • un varf de cutit de sare  
  • 300 g crema de branza (de ex. Almete , Philadelphia)
  • 2 linguri miere (eu am pus 2 linguri si jumatate si ni s-a parut prea mult)
  • 15-20 g ciocolata neagra pentru decor

Mod de preparare: 
  • Intai de toate pregatim dovleacul: il spalam, il feliem, il curatam de samburi si il coacem pe o tava de copt, la 200 grade Celsius, aproximativ 30 minute, pana cand, intepandu-l cu furculita il simtim moale. Apoi il lasam la racit si il pisam fin. Eu am folosit dovleac Hokkaido, e preferatul nostru. Am avut un dovleac de marime medie. Un sfert din el a ajuns in blatul acestei prajituri, iar cu restul am facut o supa crema, similara celei de aici
  • Lasam cuptorul pornit la 190 grade, sa fie incins cand bagam blatul la facut.
  • Mixam bine bine ouale, impreuna cu zaharul, pana ce acesta se dizolva.
  • Adaugam piureul de dovleac si continuam mixarea, pana se omogenizeaza.
  • Intr-un castron separat amestecam toate ingredientele uscate, dupa care le incorporam usor la crema de oua, zahar si dovleac.
  • Tapetam o tava cu hartie de copt si intindem aluatul, in strat uniform,  aproximativ 35 x 35 cm. 
  • Coacem blatul, la 190 de grade, 13-15 minute. 
  • Il scoatem si inca fierbinte, il rasturnam pe un prosop de bucatarie, tapetat cu zahar pudra, apoi il rulam (cu tot cu prosop) si il lasam sa se raceasca complet.
  • Intre timp, amestecam bine crema de branza si mierea si dam la rece.
  • Cand blatul e racit, il derulam, intindem crema deasupra, dupa care rulam inapoi (de data aceasta fara prosop ).
  • Topim ciocolata si decoram cu ajutorul unei furculite.
  • Pofta buna!
Asta e tot, simplu, rapid si gustos. Musai musai sa mai fac si alte rulade :) 



2 comments:

  1. Arata bestial! Tocmai am cumparat azi un dovleac, voiam sa fac supa crema, daaaar... parca ar fi tentanta reteta asta. Atata doar ca rulada n-am facut decat o singura data in viata mea si atunci a fost un dezastru, mi-a fost teama sa mai incerc. Poate o fi venit vremea... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc, Ina.
      Eu cred ca poti face dintr-un dovleac atat supa cat si rulada asta. Cum povesteam mai sus, eu asa am facut, si chiar nu am avut un dovleac mare.
      Cat priveste realizarea ei, eu te sustin sa incerci. Si eu am facut in toata viata mea fix 2 rulade, deci nu ma poti declara maestra :) Ce nu ti-a iesit data trecuta?

      Delete