Thursday, June 14, 2012

Socata

                                                                                dupa reteta Oliviei


Cum in copilarie nu imi placea deloc sucul de soc, multa vreme am fost total dezinteresata de subiectul asta. Pana mai anul trecut cand am descoperit blogul de basm al Oliviei Steer. Povestea despre socata (caci ea scrie povesti, si nu retete) a fost printre primele care m-au vrajit si as fi probat-o chiar atunci, numai ca nu mai gaseam flori la vremea aceea.

Mai tarziu s-a nimerit ca in gradina noii noastre locuinte sa gasim un soc mititel, dar plin de flori. Dupa o scurta interogare a baietilor, am decis sa incerc prima socata din viata mea. Stiam deja ca voi incerca reteta asta... Apoi am tot repetat-o pana cand nu au mai fost flori in copacel :)
Dar, cum am mai vazut inca soc inflorit la marginea drumului, probabil ca o sa ne mai delectam inca vreo saptamana - doua. 
Ingrediente:
  • 4 l apa (reteta Oliviei spune 4,5 litri )
  • 300 g miere de salcam
  • 10 -12 flori mari de soc
  • 1 lamaie mare bio (sau 2 mai mici)
  • o steluta de anason
Pregatire: 

Spalam cu grija florile de soc; le inmuiem in apa rece si indepartam eventualele gaze dintre flori. Intr-un borcan mare dizolvam mierea in apa. Apoi adaugam florile de soc. Deasupra asezam felii de lamaie (Delicioasa a avut ideea geniala de a adauga si portocale; cred ca si lime ar fi bun) si anasonul. Acoperim borcanul cu un tifon curat si lasam asa peste noapte. Dimineata descoperim borcanul, amestecam usor in el cu o lingura de lemn si il asezam in soare (pe balcon sau in geam). Daca nu e soare, nu e :) .

Da, precum vedeti, eu nu am gasit borcan, asa ca am folosit o vaza de la Ikea :)
Lasam sa treaca doua zile, din cand in cand amestecam cu lingura de lemn. Dupa cele doua zile, socata ar trebui sa aiba un gust dulce-acrisor cu aroma de... soc, normal :) . Strecuram, punem in sticle si pastram la rece.  Se consuma in primele 2 zile. Nu e foarte dulce, dar e numai buna pentru gustul meu. Cine doreste isi mai poate adauga miere ori lamaie.



Cum noi nu bem foarte rece, nu tinem gheata la congelator... Si cand se intampla ca vreun oaspete sa doreasca asa ceva, inlocuim repede cu cateva fructe inghetate. Licoarea e gata, sunteti serviti! 

 ... Ce parere am acum despre socata? ... Atatia ani nici nu am stiut ce pierd!!!
Multumesc, Olivia.

14 comments:

  1. Se pare ca suntem cam pe aceeasi lungime de unda !!! ;) Noi bem zeci de litri de socata in sezon , iar anul acesta am incercat si siropul care e un deliciu , sa-l incerci si tu anul viitor , merita !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, acum am vazut siropul la tine pe blog - zilele trecuta am fost offline. Cred ca il voi incerca si eu, mersi :)

      Delete
  2. Si noua ne place socata, eu o consum mai putin pt ca am mari amatori la mine in casa, asa ca pe cand ajung eu acasa...ia-o de unde nu-i :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei, eu sunt norocoasa mai mult prezenta acasa, asa ca mai mult eu m-am bucurat de socata. Anul asta. Anul viitor, vom vedea care cum va fi mai iute de picior :P

      Delete
  3. Subscriu! Anul acesta am facut 40 de litri de suc de soc, pastrat frumos in beci, la racoare! Deocamdata degustarea va avea loc in iulie, cand voi ajunge si eu acasa!
    E cam ciudat cum foarte putini din prietenii mei de aici beau suc de soc, caci la mine acasa e o traditie!
    Felicitari pentru inspiratie si pentru aceasta bautura romaneasca! Dovada ca Less is more, ca lucrurile simple sunt cele mai bune!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waw, 40 de litri! Sunt curioasa cat isi pastreaza prospetimea socata ta. Eu am sesizat ca asta de mai sus, in a treia zi deja incepe a se acri usor.

      Delete
    2. Reţeta pe care o folosim noi e următoarea: 10 l apă, 1 kg zahăr, 10 flori mari de soc, 3 lămâi mari, pe care le stoarcem înainte de a le felia şi băga în borcan şi 50 ml oţet. Întotdeauna s-o păstrat aproximativ 2 luni fără probleme, în beci. Păstrăm sticlele culcate, direct pe pământ şi le dăm drumul la acid o dată la câteva zile. E aproape ca o şampanie cu gust de soc! Delicios!

      Delete
    3. Mersi fain, am inteles, deci are putin acid. Sa va fie de bine, cred ca mai aveti inca :)

      Delete
  4. Vad cum toata lumea face socata si inghit in sec :) Pe la mine pe aici nu exista soc asa ca ma multumesc cu pozele.

    ReplyDelete
    Replies
    1. De-acum nu cred ca o sa mai prea vezi postari cu socata, ca i-a cam trecut vremea.
      Multumesc de vizita, te mai astept :)

      Delete
  5. Ce pofta mi-ai facut de socata! Din pacate eu nu gasesc aici la mine decat flori de soc uscate si se face socata si din florile uscate dar nu e la fel. E un pic mai amara.
    Foarte frumoase pozele, mai ales ultima - m-am racorit doar uitandu-ma la ea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eu zic, totusi, sa faci si varianta cu flori uscata. E, oricum, mai mult decat nimic :)
      Multumesc pentru laude, eu stiu ca sunt o mica amatoare in ceea ce priveste fotografia. Si mi-a ramas in minte fotografia ta de la clafoutis, prim-planul cu 3 cirese si praf de zahar... Ei, aia da frumusete :)

      Delete
  6. Buna si pe caldura aceasta cine ar refuza un pahar :)

    ReplyDelete
  7. Da, da :) Sa iti fie de bine!

    ReplyDelete