Tuesday, June 12, 2012

Supa crema de sparanghel verde. Si o piscatura de leurda.

Demult voiam sa ajung sa postez reteta asta. Am descoperit-o acum vreo 2 ani; inspirata fiind de o reteta de-a Mayei si adaugand si  niste leurda ce se intampla sa imi fie la indemana, am incropit bunatatea asta. Stiu ca zilele astea nu se mai gaseste leurda prin piata. Insa nu va lasati descurajati de acest aspect, incercati cu alta verdeata (frunze de usturoi verde, de pilda), repede pana nu trece si sezonul sparanghelului si retineti ideea cu leurda pentru primavara viitoare.


Ingrediente:
  • 500 g sparanghel verde
  • jumatate legatura de leurda (cam 25 grame), daca nu aveti, inlocuiti cu iarba ciorii sau frunze verzi de usturoi
  • 250 ml supa de legume (sau apa, daca nu aveti supa)
  • 200 ml lapte (il puteti inlocui cu supa)
  • 200 ml smantana lichida
  • un cartof
  • o felie de lamaie
  • un cubulet de unt
  • sare, piper
  • un varf de cutit de nucsoara
  • jumatate lingurita de zahar
Mod de preparare:
  • Curatam sparanghelul de coaja si de partea lemnoasa a tijelor. Il taiem bucati, iar capetele la lasam deoparte.
  • Punem la fiert supa, laptele, bucatile de sparanghel, cartoful taiat cubuete, felia de lamaie, zaharul. (Aici fac o paranteza: ca regula generala la supele creme e sa punem lichid atat cat sa acopere bucatile de legume pe care le dam la fiert. Apoi pasam totul si vom obtine consistenta potrivita.). Cand sunt fierte, scoatem lamaia.
  • Adaugam leurda si smantana, mai lasam un minut pe foc, apoi luam deoparte si pisam totul cu mixerul vertical. Condimentam cu sare, piper, nucsoara.
  • Separat, intr-o tigaie topim untul, adaugam varfurile de sparanghel, plus o piscatura de sare si una de zahar. Lasam la foc mic, cat sa se inmoaie putin si sa capete aspect frumos, lucios. Daca e nevoie stingem cu putina apa (100 ml) sau vin.
  • Servim supa crema garnisita cu varfurile de sparanghel. Pam-pam!


Cu reteta asta buna particip la provocarea Dulce Romanie, editia lunii iunie, editie gazduita de Andie.

Si la final, dar nu in ultimul rand, mai vreau sa spun public "Multumesc, Maya, pentru blogul tau minunat. Este primul blog culinar pe care l-am accesat acum cativa ani, cautand o modalitate de  a gati somonul, caci acasa la mama nu invatasem asa ceva. Si in timp, tot la tine m-am intors sa invat despre altele pe care, in copilaria mea, mama nu le stiuse nici ea - sparanghel, rucola, avocado... Asta te face, deci, muza mea numarul 1! Cu drag :) ".



6 comments:

  1. Daca ai adaugat si leurda , e de nota 20 !!! ;)

    ReplyDelete
  2. Sparanghelul, dragul de el, ce bine ii sta in bolul tau :) Maia este si una din inspiratiile mele, imi amintesc cand a facut odata o supa cu portocale, pe care am salvat-o, nu am incercat-o, dar nu o voi uita :)

    ReplyDelete
  3. Da, sparanghelul imi e si mie drag :)
    Pfu, eu nu imi amintesc de supa de portocale... ia sa merg s-o caut... :)

    ReplyDelete
  4. Sunt innebunita dupa aroma leurdei! O sa incerc si eu reteta fix asa . pupici

    ReplyDelete
    Replies
    1. That makes (cel putin) 3 of us-nebunele-dupa-leurda... ca o mai stiu si pe Cat :)
      Musai musai sa incerci asa! pup u back

      Delete