Friday, May 22, 2009

Tarta cu branza si zmeura

Tadaaam!!! Sa va spui: m-am inscris la un concurs cu subiectul "Cea mai frumoasa tarta". Tarta in cauza e ea, cea pe care v-o prezint in postarea de fata.
Daca v-o place, doriti, aveti timp si chef, o puteti vota aici. Multumesc anticipat!
.... Concursul s-a incheiat. Multumesc tuturor celor care ati votat tarta mea. Nu a castigat titlul de "cea mai frumoasa", dar pentru noi a ramas in topul celor "mai bune". Sper sa va placa si voua...
Daca va place cum arata, vreti s-o gustati, aveti timp si chef s-o preparati, iata povestea ei si cateva poz(n)e din timpul executiei...
Sa-i dam drumul:
Ingrediente pentru aluat:
  • 210 g faina
  • 110 g unt nesarat
  • un varf de cutit sare
  • 50 g zahar tos
  • 1 ou, batut

Ingrediente pentru crema:

  • 200 g crema de branza (eu am folosit branza Philadelphia)
  • 100 g zahar tos
  • 2 oua
  • 100 ml smantana lichida (10 - 15 % grasime) sau lapte condensat
  • o lingurita esenta de vanilie
  • zeama de la o lamaie potrivita
  • 110 – 160 g zmeura

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:

  • Intr-un bol, cernem faina impreuna cu praful de sare. Lasam deoparte.
  • Intr-un alt bol, mixam bine untul, pastrat la temperatura camerei, pana acesta devine cremos.
  • Adaugam zaharul langa unt si mixam bine in continuare, pana capata o nuanta alburie.
    Treptat, adaugam oul batut, continuand mixarea pana ce acesta s-a incorporat complet.
    Adaugam toata cantitatea de faina si sare; mixam pana aluatul ia forma unei bile compacte.
  • Impachetam aceasta bila intr-o folie alimentara, si o lasam in frigider pentru 20 de minute.
  • Scoatem bila din frigider si intindem aluatul. Pentru aceasta, ne ajutam de 2 hartii de copt intre care asezam aluatul, dupa care rulam peste el cu sucitorul pana ce ajunge la marimea dorita. Este necesara putina atentie in acest moment, fiindca aluatul este fraged si se rupe usor.
  • Tot ajutandu-ne de hartia pentru copt peste care avem foaia de aluat intinsa, vom transfera aceasta foaie in forma pentru tarta (unsa cu unt in prealabil).
  • Nu am folosit tot aluatul. Mi-a ramas o bucatica, numai bine sa fac si cateva fursecuri bunute...
  • Impachetam tava de tarta intr-o folie, si dam la frigider, pentru alte 20 de minute.
  • Dupa acest timp, scoatem tava, intepam aluatul cu furculita din loc in loc; asezam peste el o folie de hartie sau aluminiu, peste care presaram in mod echilibrat boabe de orez sau de fasole, pentru a obtine un blat drept si uniform copt.
  • Dam la cuptorul preincalzit la 200 grade. Lasam aproximativ 20-25 minute, pana ce aluatul se rumeneste usor.
  • Scoatem aluatul din cuptor, dam la o parte folia si boabele si lasam sa se raceasca, timp in care pregatim crema.

Pregatirea cremei:

  • Mixam crema de branza cateva minute, pana devine moale si pufoasa.
  • Adaugam zaharul si mixam pana acesta se dizolva.
  • Pe rand, adaugam ouale, amestecand bine dupa fiecare pana se incorporeaza integral in crema.
  • Adaugam restul ingredientelor, mixand la viteza mare; vom obtine o crema spumoasa si destul de moale (sa nu va speriati).

Asamblam tarta: turnam cu grija crema peste aluatul racit. Aranjam zmeura deasupra tartei.
Dam la cuptor, la 175 grade, pentru 30 - 35 minute, pana ce umplutura are consistenta unei budinci groase (verificam scuturand foarte usor tava). Scoatem tarta din cuptor si o lasam la racit. Servim prajitura calda sau rece, simpla sau alaturi de frisca si zmeura proaspata, dupa plac.

Atat mai spun: cu reteta asta as participa cu incredere, oricand, la orice ora, la un concurs "Cea mai buna tarta" ...
Pofta buna!

12 comments:

  1. Arata bine de tot tarta!!! Vreau si eu!

    ReplyDelete
  2. Tarta din pozele astea "s-a topit" cat ai zice peste... Dar mai facem cu siguranta. Si-ti trimitem o felie :)

    ReplyDelete
  3. Arata super bine, ti-am oferit si un vot!

    ReplyDelete
  4. Multumesc frumos :)

    Astept sa incerci prajiturica si sa ne spui parerea ta referitoare la gust...

    ReplyDelete
  5. Am votat tarta. Merita.
    Dupa ce reusesc sa slabesc, o sa fac toate
    tartele voastre.

    ReplyDelete
  6. Saru'mana pentru vot. Tocmai ieri am mai facut o tura, de data asta cu capsuni...
    Eu iti recomand sa faci si sport pentru a slabi, pe langa o dieta echilibrata! Bafta multa!

    ReplyDelete
  7. Anki, ai dreptate.
    Incep de luni dieta si sunt constienta
    ca fara sport nu se poate.
    Multumesc pentru sfat.

    ReplyDelete
  8. Multa bafta! Hai ca e bine, ai inceput luna in forta!!! Iti tinem pumnii :)

    ReplyDelete
  9. Arata foarte bine tarta si as vrea sa o fac, dar as vrea sa te intreb de cat este tava? Multumesc mult.

    ReplyDelete
  10. Iulia, bine ai venit pe la noi!
    Chiar ma gandeam zilele trecute ca ar trebui sa editez postul si sa completez acest detaliu - marimea tavii. Tava folosita de mine e de 24 cm (adica are 24 cm la baza, iar in partea de sus a marginilor are 27 cm , ca sa fiu cat mai exacta).
    Dar poti folosi si o tava mai mica - cu aceeasi cantitate de umplutura. Desigur, ti-ar mai ramane aluat, dar te asigur ca e foarte bun pentru a coace cativa biscuiti din el.
    Insa daca tava ta e mai mare, poti folosi cantitatea asta de aluat, dar te sfatuiesc sa maresti cantitatea de crema si fructe.
    Sper ca nu te-am zapacit cu observatiile mele.
    Spor la prajiturit iti doresc si apoi, pofta buna! :)

    ReplyDelete
  11. Crema ar putea fi facuta si cu branza de vaci?Multumesc!

    ReplyDelete
  12. Daraga anonim, eu nu am incercat niciodata reteta asta cu branza de vaci (pentru simplul fapt ca nu am avut la indemana, cred). Cu alte cuvinte, eu spun ca poti incerca. Sigur nu va avea aceeasi cremozitate, dar pe de alta parte, gustul va fi bunut.
    spor la treaba, si imi cer scuze ca iti raspund asa tarziu.

    ReplyDelete